Dezert: Čierno-biela óda bez kôstky.

Dezert: Čierno-biela óda bez kôstky

Makovo - višňová torta.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

Cesto:

300 g mletý mak

4 ks vajcia

100 g maslo

120 g kryš. cukor

120 g biely jogurt

1 bal. kypriaci prášok do pečiva

Plnka:

250 ml smotana na šľahanie

100 g biela čokoláda

250 g mascarpone

Poleva:

višňový kompót

100 ml vody

2 pl kryštálový cukor

1 ks Zlatý klas

Zdroj: TV JOJ

Ozdoba:

čokoláda na varenie

Postup:

Cesto:

Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, prešľaháme, primiešame biely jogurt prípadne smotanu. Do cesta jemne primiešame pomletý mak spolu s práškom do pečiva. Na záver vmiešame vyšľahané bielky so štipkou soli. Cesto vylejeme do tortovej formy. Upečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 - 40 minút. Necháme vychladnúť.

Plnka:

Smotanu zohrejeme /nevariť/, aby bola horúca a dáme do nej rozpustiť bielu čokoládu. Odstavíme a necháme vychladnúť. Dáme do chladničky na 20 minúť zachladiť. Potom šľahačom vyšľaháme dotuha a vmiešame mascarpone. Poleva (so Zlatým klasom). Dáme do hrnca šťavu z višní, pridáme vodu, ak je treba, aby sme mali 4 dcl, dáme cukor a prášok Zlatý klas. Uvaríme puding, do ktorého zamiešame višne. Na vychladnutý makový korpus dáme plnku a na ňu višňovú polevu, dáme na pár hodín do chladničky. Pri podávaní posypeme nastrúhanou čokoládou

Tagy: Dezert