Dezert: Oheň a ľad

Dezert: Oheň a ľad

Lávový koláč s domácou vanilkovou zmrzlinou.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

Cesto 400 g

čokolády na varenie (52 %)

200 g kryštálového cukru

160 g zmäknutého masla

4 polievkové lyžice hladkej múky

2 polievkové lyžice kakaa

Horúce maliny

1 balenie mrazených malín

4 polievkové lyžice kryštálového cukru

2 kávové lyžičky škrobu

Vanilková zmrzlina 400 ml

smotana na šľahanie

1 sladené zahustené mlieko

Vanilkový lusk

Na zdobenie: 

1 smotana na šľahanie

Maslo a múka na vymastenie a vysypanie

Čerstvé maliny a mäta na dozdobenie

Zdroj: TV JOJ

Postup: 

Smotanu vyšľaháme do tuha a vyšľaháme do nej salko a zrnká z vanilkového lusku, zmrzlinu premiestnime do nádoby a dáme do mrazíku. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu spolu s kryštálovým cukrom a maslom. Do vychladnutej zmesi postupne po jednom ručne vmiešame vajíčka (vajíčka musia mať izbovú teplotu). Na záver primiešame preosiatu múku a kakao. Dno aj boky misiek vytrieme maslom a vysypeme múkou. Takto pripravené misky naplníme cestom do 2/3. Uložíme ich na plech a pečieme pri teplote 180 °C asi 12 - 15 minút. Hneď po dopečení opatrne oddelíme kraje a koláčik vyklopíme na tanier, na ktorom ho budeme servírovať. Do kastróla dáme rozvariť maliny s cukrom. Trocha malín prepasírujeme cez sitko do misky, aby vznikla malinová omáčka – coulis. Do horúcej omáčky pridáme škrob rozmiešaný v troche vody, dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Ostatné horúce maliny si odložíme na ozdobenie. Vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha. Na tanier natrieme malinové coulis, naňho uložíme koláčik, podávame so zmrzlinou, ozdobený horúcimi malinami, šľahačkou, čerstvými malinami a kúskom mäty.

Tagy: Dezert