Predjedlo: Mini burgre

Predjedlo: Mini burgre

Šunka, syr a domáca nátierka v žemli.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

420 g hladkej múky

Belbake (+ na pomúčenie)

8 g sušeného droždia

270 ml teplej vody

1 lyžica kryštálového cukru

1 lyžička soli 

30 g masla

1,5 l vody

80 g sódy bikarbóny

sezam

hrubá soľ

Zdroj: TV JOJ

Postup:

V hrnčeku zmiešame lyžicu múky, cukor, sušené droždie a pár lyžíc teplej vody. Necháme 10 minút postáť. Do preosiatej múky urobíme jamku, do ktorej vlejeme obsah hrnčeka. Pridáme lyžičku soli, zmäknuté maslo a postupne za stáleho zapracovávania prilievame 270 ml teplej vody. Varechou alebo ručne miesime 8 – 10 minút, až kým získame kompaktné cesto. Cesto pomúčime, prikryjeme a necháme polhodinu postáť, resp. kým získa dvojnásobný objem. Cesto opatrne roztiahneme na pomúčenej doske.

Tip: Hrúbka cesta by mala byť približne 3 – 4 cm (čím hrubšie cesto, tým vyššie žemle upečieme). Okrúhlou formičkou alebo pohárom s pomúčeným okrajom vykrojíme z cesta žemle. Odrezky opäť spracujeme. V užšom a vyššom hrnci privedieme do varu 1,5 l vody. Pridáme sódu bikarbónu a postupne vo vode vyvaríme všetky žemle. Každú varíme len približne 20 sekúnd a obracačkou otočíme. Vyvarené a odkvapkané žemle uložíme na plech s papierom na pečenie. Môžeme ich posypať hrubou soľou, makom, sezamom, slnečnicovými semienkami, syrom alebo rascou. Pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C približne 11 – 13 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.

Tagy: Predjedlo