Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
420 g hladkej múky
Belbake (+ na pomúčenie)
8 g sušeného droždia
270 ml teplej vody
1 lyžica kryštálového cukru
1 lyžička soli
30 g masla
1,5 l vody
80 g sódy bikarbóny
sezam
hrubá soľ
Postup:
V hrnčeku zmiešame lyžicu múky, cukor, sušené droždie a pár lyžíc teplej vody. Necháme 10 minút postáť. Do preosiatej múky urobíme jamku, do ktorej vlejeme obsah hrnčeka. Pridáme lyžičku soli, zmäknuté maslo a postupne za stáleho zapracovávania prilievame 270 ml teplej vody. Varechou alebo ručne miesime 8 – 10 minút, až kým získame kompaktné cesto. Cesto pomúčime, prikryjeme a necháme polhodinu postáť, resp. kým získa dvojnásobný objem. Cesto opatrne roztiahneme na pomúčenej doske.
Tip: Hrúbka cesta by mala byť približne 3 – 4 cm (čím hrubšie cesto, tým vyššie žemle upečieme). Okrúhlou formičkou alebo pohárom s pomúčeným okrajom vykrojíme z cesta žemle. Odrezky opäť spracujeme. V užšom a vyššom hrnci privedieme do varu 1,5 l vody. Pridáme sódu bikarbónu a postupne vo vode vyvaríme všetky žemle. Každú varíme len približne 20 sekúnd a obracačkou otočíme. Vyvarené a odkvapkané žemle uložíme na plech s papierom na pečenie. Môžeme ich posypať hrubou soľou, makom, sezamom, slnečnicovými semienkami, syrom alebo rascou. Pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C približne 11 – 13 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.