predjedlo: Špalky a pištolka

Predjedlo: Špalky a pištolka

Tekvicové ňoky so šalviovým maslom, zaúdeným tvarohom a pekanovými orechmi

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

1 ks tekvica hokkaido strednej veľkosti

1 vajíčko

250 – 300 g hladkej múky

100 g masla

125 g plnotučného tvarohu

viazanička šalvie

50 g pekanových orechov

olivový olej, soľ, muškátový oriešok

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Umytú tekvicu rozpolíme a vyberieme jadierka, nakrájame na mesiačiky, poukladáme na papier na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Podľa preferencií pridáme štipku muškátového oriešku a zopár šalviových listov. Pečieme na 165°C do mäkka (cca 40 min.). Upečenú tekvicu do hladka  rozmixujeme, pre dosiahnutie jemnejšej štruktúry prepasírujeme cez sitko. Do studenej zmesi pridáme vajíčko, osolíme a pridáme múku podľa potreby, aby sme dosiahli jemné kašovité cesto. Pomocou 2 polievkových lyžíc vytvarujeme ňoky a postupne vkladáme do jemne vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, tak ich vyberieme, schladíme v studenej vode a scedíme, aby sme zachovali tvar a nerozvarili sa. Tvaroh s pomocou údiacej pištole vyúdime, aby sme dosiahli jemne zaúdenú chuť. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú šalviu a ňoky. Podľa potreby pridáme troška vody alebo vývaru. Vďaka tomu pri miešaní dosiahneme krémovosť a zohrejeme ňoky. Podľa potreby dosolíme. Pri servírovaní ňoky servírujeme aj s vlastnou omáčkou, posypeme zaúdeným tvarohom a pridáme kúsky opečených pekanových orechov. Na dekoráciu použijeme kúsky do chrumkava vyprážaných šalviových listov.

Tagy: Predjedlo