Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny:
1 ks tekvica hokkaido strednej veľkosti
1 vajíčko
250 – 300 g hladkej múky
100 g masla
125 g plnotučného tvarohu
viazanička šalvie
50 g pekanových orechov
olivový olej, soľ, muškátový oriešok
Postup:
Umytú tekvicu rozpolíme a vyberieme jadierka, nakrájame na mesiačiky, poukladáme na papier na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Podľa preferencií pridáme štipku muškátového oriešku a zopár šalviových listov. Pečieme na 165°C do mäkka (cca 40 min.). Upečenú tekvicu do hladka rozmixujeme, pre dosiahnutie jemnejšej štruktúry prepasírujeme cez sitko. Do studenej zmesi pridáme vajíčko, osolíme a pridáme múku podľa potreby, aby sme dosiahli jemné kašovité cesto. Pomocou 2 polievkových lyžíc vytvarujeme ňoky a postupne vkladáme do jemne vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, tak ich vyberieme, schladíme v studenej vode a scedíme, aby sme zachovali tvar a nerozvarili sa. Tvaroh s pomocou údiacej pištole vyúdime, aby sme dosiahli jemne zaúdenú chuť. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú šalviu a ňoky. Podľa potreby pridáme troška vody alebo vývaru. Vďaka tomu pri miešaní dosiahneme krémovosť a zohrejeme ňoky. Podľa potreby dosolíme. Pri servírovaní ňoky servírujeme aj s vlastnou omáčkou, posypeme zaúdeným tvarohom a pridáme kúsky opečených pekanových orechov. Na dekoráciu použijeme kúsky do chrumkava vyprážaných šalviových listov.