Polievka: Kvašne zos východu

Polievka: Kvašne zos východu

Východniarska mačanka.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

Údené koleno 500 g

Bobkový list

Celé cierne korenie

Celé nové korenie

Sušené huby 100-150 g

Zemiaky 400 g

Cibula 2 ks

Cesnak 3 ks

Údená slanina 120 g

Juška 500 ml

Soľ

Mleté korenie

Cukor podľa potreby

Zelený olej

Hliva kráľovská

Maslo

Skyr alebo créme fraiche

Údiaca pištoľre

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Údené koleno si uvaríme. Do údeného vývaru dáme variť sušené huby (môžeme si ich deň vopred namočiť do studenej vody). V druhom hrnci začneme cibuľovo slaninový základom, do ktorého pridáme nasekaný cesnak. Ďalej pridáme zemiaky nakrájané na kocky (nemusíme ich šúpať). Zalejeme údeným vývarom aj s hubami a varíme, aby boli zemiaky mäkké. Potom prilejeme jušku, dochutíme a rozmixujeme na hladkú, jemnú polievku. Pred podávaním si ešte pripravíme hlivu, ktorú nakrájame na hrubšie plátky, na ktorej spravíme šachovnicový vzor a z oboch strán opečieme na orieškovom masle. Údené koleno natrháme a tiež opečieme na masle. Hlivu, koleno, 1 PL skyru a zelený olej dáme do misky a pred podávaním zaúdime. Už stačí iba zaliať polievkou a jesť.

Tagy: Polievka