Predjedlo: Budapest Keleti Pályaudvar

Predjedlo: Budapest Keleti Pályaudvar

Fazulová jokai a langoš.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme na polievku:

1 kg údené bravčové koleno

500 červená fazuľa

3 PL bravčová masť

3 PL múka

1 ks červená cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2 ČL mletá červená paprika

200 g zmes koreňovej zeleniny

zelerová vňať

mleté čierne korenie

soľ

kyslá smotana

Zdroj: TV JOJ

​Postup: 

Údené koleno dáme variť v studenej vode. Po cca hodine varenia vyberieme z vody koleno, necháme vychladnúť, oberieme mäso a pokrájame na menšie kúsky. Medzitým do vriaceho vývaru, z ktorého sme vybrali mäso, vsypeme fazuľu a prikryté varíme. Očistíme a nakrájame zeleninu, pridáme k fazuli. Do polievky vložíme aj nakrájané mäso, opatrne solíme (mäso jeveľmi slané), koreníme. Vhodíme aj cesnak a vňatku a varíme do zmäknutia. Nakoniec si spravíme zápražku: v panvici zohrejeme masť, opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, potom posypeme múkou, červenou paprikou a dobre zmiešame do vriacej polievky (pred zápražkou).

Langoš: 

1 kg hladká múka

400 ml mlieko

400 ml voda

50 g droždie

1 PL kryštálový cukor

3 ČL soľ

Postup: 

Do vlažného mlieka, vody a cukru rozdrobíme čerstvé droždie. Pripravený kvások vylejeme do múky so soľou a vymiesime na hladké cesto. Necháme nakysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 16 bochníčkov, ktoré premiesime a dáme na vyolejovanú tácku. Necháme ešte chvíľku vykysnúť, aby sa nám cesto lepšie ťahalo. Vo vyššej nádobe si necháme rozohriať dostatočné množstvo oleja. Pomocou naolejovaných rúk vyťaháme cesto do tvaru kruhu a vložíme do rozpáleného oleja. Pečieme z oboch strán do zlatista

Tagy: Predjedlo