Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Potrebujeme na polievku:
1 kg údené bravčové koleno
500 červená fazuľa
3 PL bravčová masť
3 PL múka
1 ks červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 ČL mletá červená paprika
200 g zmes koreňovej zeleniny
zelerová vňať
mleté čierne korenie
soľ
kyslá smotana
Postup:
Údené koleno dáme variť v studenej vode. Po cca hodine varenia vyberieme z vody koleno, necháme vychladnúť, oberieme mäso a pokrájame na menšie kúsky. Medzitým do vriaceho vývaru, z ktorého sme vybrali mäso, vsypeme fazuľu a prikryté varíme. Očistíme a nakrájame zeleninu, pridáme k fazuli. Do polievky vložíme aj nakrájané mäso, opatrne solíme (mäso jeveľmi slané), koreníme. Vhodíme aj cesnak a vňatku a varíme do zmäknutia. Nakoniec si spravíme zápražku: v panvici zohrejeme masť, opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, potom posypeme múkou, červenou paprikou a dobre zmiešame do vriacej polievky (pred zápražkou).
Langoš:
1 kg hladká múka
400 ml mlieko
400 ml voda
50 g droždie
1 PL kryštálový cukor
3 ČL soľ
Postup:
Do vlažného mlieka, vody a cukru rozdrobíme čerstvé droždie. Pripravený kvások vylejeme do múky so soľou a vymiesime na hladké cesto. Necháme nakysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 16 bochníčkov, ktoré premiesime a dáme na vyolejovanú tácku. Necháme ešte chvíľku vykysnúť, aby sa nám cesto lepšie ťahalo. Vo vyššej nádobe si necháme rozohriať dostatočné množstvo oleja. Pomocou naolejovaných rúk vyťaháme cesto do tvaru kruhu a vložíme do rozpáleného oleja. Pečieme z oboch strán do zlatista