Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
200 g tvrdého syra (eidam, gouda, cheddar, parmezán)
150 g zmäknutého masla
2 KL soli
1 KL červenej papriky alebo sušeného tymianu, alebo rasce, či cesnaku
Postup:
Maslo vyberieme v predstihu, aby stihlo zmäknúť. (Ak sme zabudli, stačí ho nastrúhať na hrubom strúhadle, rýchlejšie povolí.) Tvrdý syr nastrúhame najemno. Všetky suroviny zmiešame a uhnetieme mäkké poddajné cesto. Odložíme na 1/2 hodiny do chladničky. Vyberieme cesto a na pomúčenej doske rozvaľkáme na 3 - 5 mm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary a rozložíme na plech. Pečieme dozlata vo vopred vyhriatej rúre na 180 st. C 15 - 20 minút. Necháme celkom vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Syrovo-pórová nátierka:
100 g póru (asi 1/2 póru)
50 g syra s modrou plesňou
50 g iného syra
50 g masla
50 g tvarohovej nátierky
3 PL kyslej smotany
mleté korenie
soľ
Postup:
Maslo zmiešame s kyslou smotanou a postrúhaným plesnivým syrom. Pridáme nadrobno nakrájaný pór, dochutíme soľou a mletým bielym korením.