Dezert: Francúzsky zlepenec

Dezert: Francúzsky zlepenec

Eclair.

Ochutnajte u vás doma recepty z Bez servítky!

Odpalované cesto Choux:

200 ml vody
80 g masla
10 g cukru
štipka soli
100 g hladkej múky
3 vajcia
krém - créme patissiere
375 ml mlieka
75 g cukru
30 g hladkej múky
vanilkový lusk alebo vanilková pasta
4 žĺtka
Malinové želé
200 g mrazených malín
20 g cukru
3-4 g prášku agar

Zdroj: TV JOJ

Postup:
V hrnci si zmiešame vodu, maslo, cukor a soľ a privedieme k varu. Keď sa maslo úplne rozpustí, stiahneme z ohňa a primiešame múku a poriadne premiešame. Vrátime na oheň a "odpalujeme" cesto cca 2-3 min. Potom cesto dáme bokom a necháme vychladnúť. Keď cesto nieje horúce postupne pridávame vajcia po jednom a poriadne premiešame až kým cesto nieje hladké a lepkavé. Potom naplníme do cukrárskeho vrecka a vytlačíme na papier na pečenie, potrieme končeky vodou a dáme piecť do predohriatej rúry na 200 st na cca 25 min. Keď sú eclairky upečené tak ich necháme na mriežke vychládnuť a medzičasom si pripravíme krém. V hrnci si zohrejeme mlieko, treba dať pozor aby sa úplne nevarilo. V miske si medzitým poriadne rozmiešame žĺtka, cukor a múku. Prilejeme časť mlieka aby sa vyrovnali teploty a potom dolejeme zostatok mlieka. Opláchneme si hrniec kde sa zohrievalo mlieko, dáme doňho celú zmes a opäť privedieme k varu na strednom ohni. Musíme stále miešať až pokiaľ nieje zmes hustá a nestratí sa múčna chuť. ( cca 2-3 min ). Krém prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. V ďalšom hrnci si zmiešame maliny a cukor a zohrievame cca 5-6 minút. Potom maliny prepasírujeme cez sito. Primiešame agar, necháme zovrieť na ohni a dáme stranou chladnúť, ideálne do chladničky. Keď je všetko vychladnuté, rozrežeme si eclairky a plníme krémom, želé a čerstvými malinami. Dozdobíme práškovým cukrom.

Tagy: Dezert