Dezert: Vaša excelencia

Dezert: Vaša excelencia

Lepkavý karamelový puding.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Ingrediencie:

Cesto:

7-10 vykôstkovaných datlí

¾ šálky vriacej vody

1 lyžička sódy bikarbóny

5 lyžíc masla, zmäknutého

2 polievkové lyžice nesírenej melasy

⅓ šálky hnedého cukru

2 veľké vajcia, izbovej teplote

1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu

1 ¼ šálky univerzálnej múky

1 lyžička prášku do pečiva

¼ lyžičky soli

Toffee omáčka:

½ šálky nesoleného masla

¾ šálky hustej smotany

¾ šálky hnedého cukru

2 čajové lyžičky nesírenej melasy

štipka soli

½ čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Cesto:

Datle nasekáte nadrobno. A zalejte horúcou vodou. Medzitým pomocou mixéra vyšľaháte maslo, hnedý cukor a melasu do krémovej konzistencie. Pridajte vajcia, jedno po druhom, medzi každým pridaním dobre prešľahajte. Zašľaháme vanilku. V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Pridajte múčnu zmes do maslovej zmesi a šľahajte, kým sa nespojí, podľa potreby zoškrabte steny a dno misy. Do zmesi pridajte namočené datle a ponorným mixérom rozmixujte. Cesto vylejte do muffinových košíčkov a nechajte upiecť

Toffee omáčka:

V hrnci rozpustite maslo. Pridajte smotanu, hnedý cukor, melasu a soľ. Zmes priveďte do varu, občas premiešajte a varte 5-8 minút. Zašľaháme vanilku a necháme mierne vychladnúť; chladnutím zhustne. Upečené koláčiky prelejeme toffee omáčkou.

Tagy: Dezert