Polievka: Tisíc a jedna noc

Polievka: Tisíc a jedna noc

Šošovicová polievka a turecká placka Bazlama.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Bazlama:

Suroviny:

polohrubá múka

droždie

olivový olej

teplá voda

soľ

kryštálový cukor

Postup:

Do misky dáme teplú vodu, čerstvé droždie, soľ, cukor a olivový olej a premiešame. Do zmesi pridáme múku a premiešame drevenou vareškou, potom začnime miesiť. Cesto miesime, kým nezískame mäkké, lepkavé cesto a necháme kysnúť 1 hodinu. Po vykysnutí odstránime vzduch preložením smerom k stredu. Cesto položím na dosku, ktoré sme posypali múkou, prerežeme ho na polovicu a rozdelíme na kúsky. Kúsky (pologule) dáme na veľký plech posypaný múkou a položíme naň igelitové vrecko. Pologule vyvaľkáme pomocou valčeka na jemne pomúčenej doske. Cesto položíme na panvicu na strednú teplotu a hneď, ako sa okraje mierne nafúknu, otočíme. Keď sa okraje jednej strany nafúknu, znova ju otočíme a opečieme otočením celkovo 4-krát.

Zdroj: TV JOJ

Polievka:

Suroviny:

červená šošovica

olivový olej

cibuľa

mrkva

rajčinový pretlak

mletá rasca

mletá červená paprika

mäta

sušený tymian alebo oregano

mleté čierne korenia

vývar

soľ

paprikový olej - mletá červená paprika, olivový olej, korenie

Postup:

Červenú šošovicu namočíme na 20 minút do vody. Vodu zlejeme a ešte dvakrát ju dobre prepláchneme. Odložíme nabok. V hrnci zohrejeme 2 PL oleja, pridáme najemno nasekanú cibuľu a restujeme, kým nebude cibuľa urobená do sklovita. Pridáme rajčinový pretlak, kmín, papriku, mätu, tymián, štipku čierneho korenia a restujeme ešte 30 sekúnd. Potom nasypeme šošovicu, pridáme mrkvu, zalejeme vývarom, jemne posolíme a necháme zovrieť. Varíme dovtedy, kým nebude šošovica aj mrkva mäkká.  Medzitým si pripravíme paprikový olej. V menšej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme červené korenie a mletú papriku. Zmes odstavíme, keď začne bublať. Uvarenú polievku prepasírujeme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Dochutíme soľou alebo čiernym korením. Servírujeme pokvapkanú paprikovým olejom, prípadne s posekanou mätou a plátkom citróna.

Tagy: Polievka