Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Bazlama:
Suroviny:
polohrubá múka
droždie
olivový olej
teplá voda
soľ
kryštálový cukor
Postup:
Do misky dáme teplú vodu, čerstvé droždie, soľ, cukor a olivový olej a premiešame. Do zmesi pridáme múku a premiešame drevenou vareškou, potom začnime miesiť. Cesto miesime, kým nezískame mäkké, lepkavé cesto a necháme kysnúť 1 hodinu. Po vykysnutí odstránime vzduch preložením smerom k stredu. Cesto položím na dosku, ktoré sme posypali múkou, prerežeme ho na polovicu a rozdelíme na kúsky. Kúsky (pologule) dáme na veľký plech posypaný múkou a položíme naň igelitové vrecko. Pologule vyvaľkáme pomocou valčeka na jemne pomúčenej doske. Cesto položíme na panvicu na strednú teplotu a hneď, ako sa okraje mierne nafúknu, otočíme. Keď sa okraje jednej strany nafúknu, znova ju otočíme a opečieme otočením celkovo 4-krát.
Polievka:
Suroviny:
červená šošovica
olivový olej
cibuľa
mrkva
rajčinový pretlak
mletá rasca
mletá červená paprika
mäta
sušený tymian alebo oregano
mleté čierne korenia
vývar
soľ
paprikový olej - mletá červená paprika, olivový olej, korenie
Postup:
Červenú šošovicu namočíme na 20 minút do vody. Vodu zlejeme a ešte dvakrát ju dobre prepláchneme. Odložíme nabok. V hrnci zohrejeme 2 PL oleja, pridáme najemno nasekanú cibuľu a restujeme, kým nebude cibuľa urobená do sklovita. Pridáme rajčinový pretlak, kmín, papriku, mätu, tymián, štipku čierneho korenia a restujeme ešte 30 sekúnd. Potom nasypeme šošovicu, pridáme mrkvu, zalejeme vývarom, jemne posolíme a necháme zovrieť. Varíme dovtedy, kým nebude šošovica aj mrkva mäkká. Medzitým si pripravíme paprikový olej. V menšej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme červené korenie a mletú papriku. Zmes odstavíme, keď začne bublať. Uvarenú polievku prepasírujeme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Dochutíme soľou alebo čiernym korením. Servírujeme pokvapkanú paprikovým olejom, prípadne s posekanou mätou a plátkom citróna.