Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny guláš:
1,5 kg hovädzie mäso (krk z mladého býčka)
cibuľa
cesnak
mleté čierne korenie
drvená rasca
mletá sladká paprika
štipľavá mletá paprika
soľ
vývar
bravčová masť
paradajkový pretlak
čerstvá zelená paprika
červené víno
majoránka
zemiak na zahustenie
Postup:
Cibuľu si nakrájame na kocky a dáme restovať v hrnci na bravčovej masti. Pridáme nakrájané mäso a necháme ho zatiahnuť. Pridáme všetky suroviny okrem majoránky a zemiaku. Dusíme na miernom ohni, kým bude mäso mäkké. Nakoniec zahustíme najemno nastrúhaným zemiakom a pridáme majorán.
Suroviny hrnčekový knedlík:
4 x žemle
3 ks vajce
3 dcl mlieka
90 g masla
180 g polohrubej múky
1 ks kypriaci prášok do pečiva
soľ
tuk na vymastenie
múka na vysypanie hrnčeka
Postup:
Žemle, alebo rožky si nakrájame na kostičky a zalejeme ich rozpusteným maslom. V mlieku rozhabarkujeme žĺtky, osolíme a nalejeme na žemle a necháme chvíľu postáť. Za tú chvíľu si môžeme vyšľahať tuhý sneh, ktorý zatiaľ odložíme. K žemliam pridáme múku a kypriaci prášok, premiešame a zľahka vmiešame odložený tuhý sneh z bielkov. Zmes musí byť vláčna. Veľkou lyžicou plníme hrnčeky len mierne nad polovicu. Vložíme do kastróla, alebo hrnca v ktorom začína vrieť voda, pozor, radšej naliať menej vody a potom pridať rýchlovarnou kanvicou. Voda má siahať cca na trištvrte čajového hrnčeka, nie viacej, lebo by prskala do hrnčekov.