Dezert: Na dlani

Dezert: Na dlani

Muffin s mascarpone krémom a slaným karamelom.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

Maslo - 70 g

Cukor - 150 g

Vajcia - 1 kus

Žĺtok - 1 ks

Kyslá smotana - 120 g

Múka - 145 g

Soľ - 0,5 lyžičky

prášok do pečiva - 1 lyžička 

Karamel:

Cukor - 200 g

Citrónová šťava - 1 polievková lyžica

Maslo - 70 g

Smotana 33 % - 120 ml

Krém:

Smotana 33 % - 400 g

práškový cukor - 40 g

Mascarpone - 250g

žĺtky - 2 kusy

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Cukor zmiešame s maslom a rozotrieme do hladka. Pridajte jedno vajce a samostatný žĺtok. Pridáme kyslú smotanu, múku, soľ a prášok do pečiva. Všetky komponenty spojíme a hotové cesto vložíme do formy. Cesto pečieme 20 minút. 180 stupňoch. Do misky s hrubým dnom nasypte cukor. Počkáme, kým sa roztopí a nezhnedne. Pridajte citrónovú šťavu, aby ste zabránili kryštalizácii cukru. Pridajte maslo a hustú smotanu, všetko spolu premiešajte do hladka a odstráňte z tepla. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Nie sú potrebné žiadne bielky, na krém sa používajú iba žĺtky. Vložte žĺtky do misky a pridajte práškový cukor. Šľahajte ich mixérom, kým nebudú nadýchané a svetlé. Šľaháme na vysokej rýchlosti niekoľko minút. Studenú smotanu nalejeme do inej misky. Tiež ich šľahajte mixérom, kým z nich nebude hustý krém. Do šľahačky pridáme mascarpone a žĺtky. Pomocou mixéra, ale na nízkej rýchlosti, všetko spolu rozmixujte do hladka. Lyžicou krásne a opatrne odrežeme vrch muffinu, vyložíme krémom. Pomocou polievkovej lyžice urobíme v smotane jamku a nalejeme do nej slaný karamel. Hotovo, bodka.

Tagy: Dezert