Hlavné jedlo: Hanblivý opilec

Hlavné jedlo: Hanblivý opilec

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

Bravčové líčka 1,5 kg

Cibuľa žltá 200g

Mrkva 200 g

Zeler sedano 2 stopky

Zeler praný 200 g

Tymian 5 g

Bobkový list 2 g

Čierne korenie 3 ks

Nové korenie 4 ks

Pretlak 200 g

Červené víno 500 ml

Soľ/korenie podľa chuti

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Lička zatvoríme na oleji do tmavo hnedej farby. Zarestujeme cibuľu aj so šupkami. A potom koreňovú zeleninu. Pridáme tymian a koreniny a potom pretlak, podlievame červeným vínom. Omáčkou zalejeme líčka a pečieme ich zakryté na 150 °C 2-3 hodiny. Následne líčka vyberieme a scedíme omáčku. Lička zakryjeme kontaktne fóliou. Omáčku zredukujeme. Líčka za studena očistíme.

Zemiakový gratin:

Zemiaky žlté 1,5 kg

Maslo 100 g

Parmezán 300 g

Cesnak 2 struky

Cibuľa žltá 200 g

Tymian 

Soľ/korenie podľa chuti

Smotana 200 ml

Vajcia 2 ks

Postup:

Očistíme si cibuľu a cesnak. Cibulu a cesnak si nakrájame. Rozohrejeme si olej a speníme na ňom cibuľu. Pridáme k nej cesnak a tymian. Necháme vychladnúť do izbovej teploty. Rozbijeme si vajcia. Do zmesi pridáme smotanu, rozbité vajcia a tretinu parmezánu. Plech si vystrieme papierom na pečenie a potrieme olejom. Očistíme si zemiaky. Na mandolíne ich krájame na 2 až 3 mm plátky. Postupne ukladáme zemiaky na plech a zalievame zmesou. Plech zakryjeme alobalom. Vyhrejeme si pec na 180 °C. Plech dáme do pece a pečieme 30 minút. Plech vytiahneme z pece a odokryjeme alobal. Posypeme parmezánom. Plech dáme naspäť do pece a pečieme 20 minút.

Ostatné komponenty:

Baby mrkva 400 g

Kučeravý kel 300 g

Med 30 g

Sójová omáčka 20 g

Sezamové semiačka 10 g

Postup:

Baby mrkvu si rozložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme olivovým olejom a osolíme. Pečieme mrkvu do al dente pri 180 st. Po upečení potrieme zmesou medu sójovej omáčky a medu a posypeme sezamovými semienkami. Prihodíme naspäť do rúry na pár minút. Kučeravý kel si natrháme na pekné ružičky a pred servírovaním na pár minút zarestujeme na masle so soľou.

Tagy: Jedlo