Predjedlo: Praveká chuť

Predjedlo: Praveká chuť

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Hrebenatky:

Hrebenatky 3 ks

Maslo 10 g

Soľ 1 g

Bazová BBQ:

Šalotka 50 g

Zázvor 15 g

Hrubozrnná horčica 10 g

Biely vínny ocot 20 ml

Biele víno 50 ml

Cukor 30 g

Kvet Bazy 10 ks

Omáčka veloute:

Maslo 10 g

Múka 5 g

Smotana 35 %

100 ml

Šalotka 50 g

Citrónová tráva 4 ks

Zázvor 20 g

Sedano zeler 2 ks

Fenikel 1ks

Bazový kvet 5 ks

Biele víno 100 ml

Med 15 g

Soľ

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Na omáčku si zarestujeme nasekanú šalotku, citr. trávu nasekaný očistený zázvor, fenikel a sedano. Keď nám chytia ingrediencie jemne zlatú farbu, podleje ich vínom a po odparení alkoholu pridáme 100 ml vody a smotanu omáčku varíme 30 minút. Potom celý obsah hrnca precedíme cez sitko do ďalšej nádoby, vložíme bazové kvety, ktoré v nej necháme vylúhovať cca pol hodinu. V ďalšom hrnci si roztopíme maslo, pridáme múku a vytvoríme si zápražku, do ktorej po uvarení muky pridáme med a podlejeme to našou omáčkou, dochutíme soľou a trochou citrónovej šťavy. Na bazovú BBQ omáčku si pripravíme dve panvice, do jednej dáme cukor, ktorý na miernom ohni premeníme na tmavý karamel, následne ho podlejeme octom a vínom a necháme ho poriadne povariť aby sa nám aj zbytky karamelu v tekutine roztopili. V druhom hrnci si zarestujeme zeleninu a po sfarbení do nej primiešame horčicu a bazové kvety, túto zmes restujeme do hneda, následne podlejeme našou karamelovou zmesou a na pomalom ohni varíme asi hodinu, potom všetko rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Pri podávaní si opečieme hrebenatky na panvici na farbu do zlatista,špargľu potrieme bbq omáčkou a ogrilujem ju nad grilom, pripadne opečieme na panvici. Podlejeme to cele omáčkou a môžeme podávať.

Tagy: Predjedlo