Dezert: Cisársky trhanec so slivkami

Dezert: Cisársky trhanec so slivkami

Suroviny :

Cesto
Hladká múka 200 g
Vajcia 6 ks ( žĺtka a bielka zvlášť)
Mlieko 300 ml
Vanilkový cukor 50 g
Soľ
Kôra z chemicky neošetreného citróna
Hrozienka 50 g
Rum
Maslo 2PL
Práškový cukor na posypanie

Slivkový rozvar
Slivky 1kg
Hnedý cukor 200 g
Škorica celá
Klinčeky 3 -4
Citrónová šťava z jedného citróna
Voda 150 ml

Postup :

Ako prvé si urobíme slivkový rozvar. Slivky umyjeme, prepolíme, odkôstkujem a pokrájame na štvrťky. Slivky vložíme do hrnca pridáme cukor, škoricu, klinčeky, vodu, citrónovú šťavu a varíme cca 25 min., kým nie sú slivky mäkké. Vyberieme škoricu a klinčeky  a necháme vychladnúť .

Pripravíme si palacinkové cesto. Hrozienka si namočíme do rumu, necháme odpočívať.

Metličkou v miske spolu vymiešame žĺtka s cukrom a štipkou soli, pridáme mlieko, múku, kôru z citróna a dôkladne premiešame. Cesto necháme chvíľu odpočívať .

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta.

Na panvici rozpustíme maslo, vlejeme pripravené cesto, pridáme hrozienka a pomaly pečieme. Keď je cesto z jednej strany hotové, otočíme ho upečieme aj druhú stranu.

Cesto vidličkou natrháme na kusy.

Servírujeme na plytkom veľkom tanieri posypané práškovým cukrom  spolu so slivkami.