Chodia celebrity len do drahých reštík? Známi muži to povedali na rovinu!
Takzvané street food, alebo po slovensky pouličné jedlo, mnohí pripisujeme len iným kultúram a bijeme sa do pŕs, že v našich uliciach nič podobné nevzniklo. Opak je však pravdou. Jedlá, ktoré si odjakživa kupujeme na tradičných jarmokoch či vianočných trhoch, sú tiež klasickým príkladom street foodu. Tieto pokrmy sú čím ďalej, tým chutnejšie, vyšperkovanejšie, a preto nimi nepohrdnú ani maškrtné jazýčky slovenských celebrít. Tri z nich budú práve pouličné jedlo testovať a ochutnávať v rámci špeciálneho magazínu Gurmáni z ulice. Práve preto sme sa ich spýtali, v čom je street food lepšie ako jedlo z reštiky. „Ľudia častokrát nevedia, kde sa môžu dobre, rýchlo a kvalitne najesť, tak sme si povedali že poďme ľuďom ukázať čaro street foodu. A prečo street food? Lebo je to jedlo do ruky a pre ľudí čo nemajú čas na vysedávanie v reštauráciách či pri hrncoch doma v kuchyni. Nakoľko som kvôli práci viac na cestách ako doma, využívam formu street foodu veľmi často, v skratke chytím do ruky a utekám ďalej pracovať. Ja osobne milujem street food à la Ázia,“ povedal Michal Nemtuda.
Pouličné jedlo si nevie vynachváliť ani prísny kat z Talentu. „Milujem to. Hot Dog na ulici na Manhattane považujem za kultúrnu ustanovizeň, a nie za jedlo. A rovnako aj crépes na Cote d’Azur vo Francúzsku. Alebo grilované oštiepky v Poľsku. Alebo všetky tie gofry a wafle, ktoré si môžete na ulici kúpiť. Ak by som nemal k tomu vzťah, nepúšťal by som sa do tejto témy,“ zhodnotil Jaro Slávik. Dobré jedlo zo stánku na ulici vie potešiť aj Ludwiga Bagina. „Som od detstva odchovaný na hotdogoch, ktoré kedysi predávali na Šafku. Prvá "pizza" za socializmu v okienku Prioru alebo sovietsky fastfood na rohu Obchodnej a Poštovej. Potom prišla puberta, divoké 90. roky a s nimi tzv. Americký hotdog na Námestí SNP. Pozdĺžne prerezaný párok znásobil objem podlhovastého hotdogu a ostal dlhoročne bratislavským špecifikom. Čiže k street foodu mám ambivalentný vzťah, ktorý sa však kvalitou aj kvantitou ponuky priamoúmerne zlepšuje,“ dodal.
Sledujte špeciálny magazín Gurmáni ulice už v nedeľu o 16:30 na JOJke!