Celiatička vyvracia mýty o svojej strave: Bezlepková diéta vás nakopne, no neschudnete!
Celiakia je v súčasnosti čoraz rozšírenejšia diagnóza, s ktorou sa dnes dá žiť plnohodnotný život. Od štvrtka bojuje proti Habovcom celiatička Sára s mamou Renátou, ktoré síce varia bez múky, no nemenej chutne a kvalitne. „Bezlepková strava je úplne rovnaká ako normálna, len sa tam nahradia múčne veci. To ma podnietilo rozmýšľať nad tým, čo idem jesť,“ hovorí Sára. Pozor si však musí dávať aj na zdanlivo bezmúčne výrobky, ako sú napríklad koreniace zmesi. Tie radšej nahrádza čerstvými bylinkami. S intoleranciou lepku ide ruka v ruke aj neznášanlivosť laktózy či histamínu, na čo zareagovali aj dievčatá Sarvašové. „Mlieko sa snažíme nahrádzať kokosovým mliekom. Dá sa to, chutí to rovnako. Prišli sme na to, že správne použitie byliniek vie vychutiť jedlo tak, že naozaj nie je fádne,“ prezrádza Renáta.
Mnohí ľudia si však stále mylne myslia, že ak budú dodržiavať bezlepkovú diétu, zaručene zhodia pár kíl. Pravdou však je, že táto strava môže byť rovnako nezdravá ako klasická múčna. Záleží skôr na tom, aké suroviny do nej zahrniete. „O tom sa dá veľa polemizovať, či je zdravšia. No je to dobrý štart na nakopnutie človeka, aby jedol zdravšie. Samotná bezlepková diéta neznamená, že musí byť zdravá. Bezlepkové sa dajú spraviť aj vyprážané šišky a z toho sa tiež priberá,“ ozrejmuje Sára. Problémom nie sú ani recepty. Mladá kuchárka sa zvykne inšpirovať na internete alebo rada vylepšuje mamine základné recepty. Samotná Renáta tiež prišla na čaro bezgluténovej stravy, no nie úplne: „Ja nie som striktný bezlepkový typ. Chýba mi klasické pečivo, hoci som ho už čiastočne nahradila a nejem aspoň kysnuté pečivo. Kuchyňu nemáme oddelenú, varíme spolu. Klasickú múku však doma ani nemáme.“
Sledujte premiérovú epizódu Moja mama varí lepšie ako tvoja v treťom súboji medzi Sarvašovcami a Habovcami dnes o 17:55 na JOJke!