Strachu sme sa doteraz nezbavili: Kuchárske zručnosti väčšiny Slovákov zaspali v socializme!

Hela sa to rozhodla zmeniť.

Hela Lhotová je jednou z najznámejších tvárí nielen v Mojej mame, ale spoznať ste ju mohli ešte skôr aj z knižných pultov vďaka jej kuchárskej prvotine, ktorú pred pár rokmi vydala. A keďže inšpirácií a receptov prichádza každým dňom viac než dosť a Hela dokonca kvôli nim občas ani nespí, už teraz uvažuje nad ďalšou. „Rozmýšľam, či tam budú čisto len recepty, alebo aj príbeh. Už len treba nájsť vydavateľa a sponzora. Teraz by tam boli rýchle, no netradičné špeciality,“ hovorí Hela, ktorá už má plné zuby perkeltov a nudných soté. Socialistický režim v Slovákoch podľa Hely pretrváva aj po dvadsiatich piatich rokoch.Chyba je v predstavivosti. Sme konzervatívny národ. Ľudia sa boja sa nových vecí. Stále cítiť socializmus, je to v nás a v kuchyni prichádzajú zmeny len veľmi pomaly,“ myslí si naša obľúbená kuchárka, ktorá chce ukázať Slovensku, že veci sa dajú robiť aj inak.

„Stále sa snažím vymýšľať niečo nové. Chute sú nekonečné, možno ich kombinovať, čo nemusí vždy dopadnúť dobre. No ja už tie chute poznám,“ hovorí Hela. Svojimi kuchárskymi zručnosťami však rada pomôže aj súperom: „Nebojím sa skritizovať súperov. Poviem aj čo je dobré, aj čo je zlé, aby to vedeli aj do budúcna. Nechcem ich uraziť.“ A hoci sa zdá, že Helu už v gastronómii nič nedokáže prekvapiť, predsa len existujú isté chuťovky. Rada by vyskúšala molekulárnu kuchyňu, čo je moderný spôsob prípravy jedál, ktorý využíva bežné suroviny spoločne s chemickými postupmi.

Sledujte premiérovú epizódu Moja mama varí lepšie ako tvoja dnes o 17:55 na JOJke!