Nechajte sa inšpirovať našimi šikovníkmi: Sandra nám prezradila recept na milované čatní!
Dušan so Sandrou Gašparíkovci sa v našej relácii držia celkom slušne nielen vďaka ich šikovnosti, ale aj pre ich originálne recepty, ktorými inšpirovali mnohých z vás. Ich receptúry sú inšpirované svetovou a najmä ázijskou kuchyňou. Takmer od začiatku sa však v ich receptoch začala objavovať zaujímavá prísada - chutney alebo po slovensky čatní. Ide o omáčku na dochutenie jedál pochádzajúcu z indickej a juhoázijskej kuchyne. Prednedávnom si Gašparíkovci priniesli k receptu vlastné marhuľové čatní, ktoré dostala Sandra od svokry. Zaujímavá omáčka s pikantným nádychom zaujala špecialistu i súperov, a tak sa sympatická súťažiaca sa rozhodla, že sa s nami podelí o svokrin recept. Príprava ich čatní je skutočne jednoduchá presne ako výroba džemu. Nechajte sa inšpirovať.
Postup:
Marhule vykôstkujeme a nakrájame nadrobno. Pridáme cukor (ako na džem). Necháme stáť celú noc, aby to pustilo šťavu. Na panvicu nalejeme vždy 3 naberačky marhulí aj so šťavou, pridáme lyžičku chili vločiek a 3 kvetinky badiánu. Necháme zovrieť a miešame do zhustnutia ako lekvár. Nalievame do fľašiek.