Dá sa to aj bez chémie: Pestovanie BIO zeleniny má samé výhody, no má to jeden háčik!
Dnes sa nám v Mojej mame predstaví sympatická dvojica kamarátov z východu – Marek a Renátka, ktorí k nám prišli ako odvážnejší zástupcovia ich rodín. Oboch ich okrem odvahy a varenie spája napríklad aj pozitívny vzťah k rybárčeniu. Marek navyše miluje svojpomocné skladanie vlastných traktorov. Všetko to začalo po tom, čo si najprv kúpil svoju prvú mašinu, ktorá mu však dlho nevydržala. „Potreboval som niečo silnejšie, a tak som sa pustil do výroby vlastného traktora,“ vysvetľuje Marek, ktorý si zháňa kompletne všetky súčiastky na vlastnú päsť z internetu či zo šrotovísk. Traktory sú však nevyhnutnou súčasťou jeho života aj pre niečo oveľa dôležitejšie. „Začal som sa venovať pestovaniu bio zemiakov, papriky, paradajok a cibule. Pestujem základnú zeleninu pre deti, aby vyrastali zdravo,“ prezrádza súťažiaci.
O tom, že to Marek myslí s pestovaním bio zeleniny skutočne vážne, svedčí aj to, že si zháňa špeciálne vyšľachtené odrody zeleniny, ako napríklad zemiaky z Nemecka. O ich pestovanie i skladovanie sa potom stará výlučne sám. Rozdiely medzi bio zeleninou a zeleninou kúpenou zo supermarketu sú markantné. Domáca paradajka síce vydrží oveľa kratšie než tá z obchodu a ani sa nenazdáte a raz-dva zhnije, zato jej chuť je na nezaplatenie. Kratšia trvanlivosť je jednou z mála nevýhod bio zeleniny, avšak všetko ostatné hrá v jej prospech. Okrem toho však Marek pozná ešte jednu nevýhodu. V zime totiž musí predsa len zbehnúť na nákupy zeleniny do supermarketu alebo ju radšej rovno nahradí mäsom.