RECEPT: Aj slovenská kuchyňa vie byť fit: Nahraďte pečivo touto skvelou náhradou!
Aktuálni súťažiaci z Mojej mamy Martin a Tibor prišli do našej kulinársko-zábavnej relácie plní skvelých nápadov a tých najlepších inšpirácií. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa im tak skvele darí. Ani v súkromí pritom nemajú od varenia rozhodne ďaleko. Len nedávno si totiž otvorili vlastnú reštauráciu, kde chcú zaplátať dieru na trhu. „Určite nechceme ľuďom ponúkať slovenské klasiky ako vyprážaný syr a podobne, ako skôr tiež slovenské veci, akurát na zdravší spôsob. K tomu lokálne potraviny, ktoré sú sezónne a čerstvé,“ hovoria chalani. Podľa Tibora napríklad určite nie je úplne v poriadku, ak si necháme v zime naservírovať špargľu. V takomto prípade je viac než isté, že bude konzervovaná, ošetrovaná a hlavne nebude čerstvá s plnou chuťou, akú chceme. Preto by sme sa mali zamerať skôr na sezónne potraviny. „Naša pointa je taká, že minimálne raz za dva mesiace obmieňame jedálny lístok,“ pokračuje skúsený gastronóm.
Podľa chalanov sa dá aj zdanlivo obyčajná a menej zdravá gastronómia poňať inak. Ako príklad uvádzajú špongiu, ktorú pripravovali v pondelňajšej epizóde. Ide o princíp rozmixovaného šalátu respektíve rukoly, či repy s vajíčkami a múkou. Zaujímavosťou je, že sa to celé dáva do sifónovej fľaše až nám napokon vznikne oveľa zdravšia alternatíva pečiva. „My, Slováci sme zvyknutí zajedať kopec vecí pečivom a aj toto je spôsob, ako využiť rozumne a efektívne využiť čerstvé byliny, akými je špenát rukola a podobne. Je to pritom vec, ktorú zvládnete za 5 minút, použiť ju môžete k šalátu, mäsu, predjedlu. Chuť i farba pritom môže byť vždy iná,“ vysvetľuje Tibor, pre ktorého je dať na tanier vždy niečo nové a kreatívne priam výzva.
Nahraďte pečivo zdravšou alternatívou a pripravte si šalát so špongiou od Martina a Tibora aj vy!
RECEPT: Šalát s kúskami kuracieho mäsa, melónom, a rukolovou špongiou
Potrebujeme:
- Ľadový šalát
- Rukola
- Špenát
- Dyňa
- Curkový melon
- Žltý melón
- Paradajky
- Múka
- Vajička
- Sol korenie
- Kuracie prsia
- 2PL med
- 2PL olivový olej
- 1 ks citrón
- 1KL dijonská horčica
Postup:
Zmiešame si šalát, opečieme mäso.
Pripravíme si špongiu z múky, vajec, rukoly a vody. Vymixujeme a nalejeme do šlahačkovej flaše. Použijeme dve bombičky a vystriekame do umelohmotného pohára. Robíme 2 minúty.