Zdravo, chutne a hlavne rýchlo: Skúste paleo, dá vám energiu aj za štyroch!

Vyskúšajte to aj vy.

V Mojej mame sa najnovšie objavila nová šikovná dvojica Ivan a František, ktorí budú po vianočnej pauze už dnes pokračovať v súboji v našej televíznej kuchyni. Obom to však ide od ruky aj mimo obrazoviek. Vyučený strojár Ivan si k vareniu našiel cestu, keď hľadal únik od každodennej reality. Napokon si otvoril malú školu varenia v Liptovskom Mikuláši a tvrdí, že je to preňho tá najväčšia forma psychohygieny. „Rozmýšľal som, veľa ľudí chodí cvičiť, behať, skákať. Pojatie väčšiny žien je, že večer prídu domov a zase musia variť. Napadlo mi, že sa dá variť aj za 15 minút a dobré veci, takže ich naučím nejaké fígle a zostane im tak viac času. Kurzy sú paleo,“ prezrádza šikovný gastronóm. V súčasnosti však spolupracuje aj s Japonkou, Rusom a inými inštruktormi, ktorí majú uňho na starosti zas iné druhy stravy.

Ivan si však nevie paleo stravu vynachváliť ani v súkromí. Zo svojho jedálnička tak vylúčil všetky zemiaky, múku a lepok a zameral sa skôr na zeleninu a mäso. Koniec-koncov, filozofia tohto stravovania spočíva v tom, aby sme jedli to, čo ulovím a odtrhneme. „U mňa je výhoda, že sa mi znásobila energia aj 40-násobne. Nie každému to síce musí vyhovovať, no ja napríklad jem mäso, kedy len chcem, hoc aj večer. Dáva to energiu, telo sa netrápi a človek môže fungovať od štvrtej do deviatej večera bez toho, aby pociťoval akúkoľvek krízu,“ vysvetľuje Ivan a zároveň dodáva, že môže sa jesť prakticky všetko okrem lacných syrov, škrobov a taktiež sa úplne vylučuje lepok a cukor. Mäso a klobása teda vôbec nie sú problém. „Príprava trvá krátko, mäso netreba robiť dlho. Aj obyčajné bataty sa rýchlo uvaria. Namiesto zemiakov používam zeler, ktorý prebehnem trochou masla a listového špenátu a chutné jedlo je na svete,“ vysvetľuje šikovný kuchár a odborník na paleo výživu.

Moja mama varí lepšie ako tvoja sa na JOJku vracia už dnes o 17:55!