Ivan s Ferom stavili na luxusné suroviny: Prečo radšej neskúsia lacnejšie varianty?
Sú veľkou inšpiráciou pre všetkých a to nielen vo varení, ale aj v receptoch. Ivan s Ferom sa dnes v Mojej mame objavia po neuveriteľný 22-krát a zdá sa, že to s varením pred kamerami myslia smrteľne vážne. Mnohým verným divákom sa však nepozdávajú až príliš drahé suroviny, ktoré chalani vo svojich receptoch používajú. Podľa nich by sa totiž dali pokojne nahradiť lacnejšími variantami. A majú pravdu, uvedomujú si to aj naši hviezdni kuchári. „Každý recept sa snažíme vopred si povedať, ako by mal vyzerať. Problém je však v tom, že drahé suroviny, ktoré používame, sú menej náročné na čas prípravy. Čas nás nepustí, každý jeden recept, ktorý tu robíme, sa dá spraviť aj s lacnou surovinou. Keď to varím doma, môžem na to mať hodinku-dve, dá sa to. Tu však nie,“ vysvetľujú skúsení kuchári.
Ako príklad uvádza sviečkovicu, ktorá je drahá surovina, no dá sa nahradiť hocijakým mletým mäsom. To isté platilo aj vo včerajšom recepte na steak z tuniaka žltoplutvého na pyré z bielej fazule a cibuľovým šalátom s ríbezľami. „Keď sme mali tuniaka, ten sa dá nahradiť lacnou rybou alebo filé a dopasovať s tou istou kombináciou a stane sa z toho to isté jedlo. Ide hlavne o to, že musíme hľadať suroviny, ktoré sa dajú stihnúť. Doma sa už dá improvizovať s hocičím,“ vysvetľuje František.
A hoci je jeho parťák Ivan silným priaznivcom paleo stravy, v našej relácii sa snaží robiť kompromisy a jedlám pre bežných ľudí sa nevyhýba. „Robíme aj normálne jedlá, nielen paleo. Používame aj múku. Nemám niekedy ani čas ochutnať, no nie som ortodoxný, keď mám chuť, dám si aj pizzu a zhreším, potom mám aspoň väčšiu motiváciu to dohnať,“ prezrádza Ivan, ktorý by to v prípade väčšieho sústa stravy, ktorá nie je v súlade s paleo výživou, poriadne oľutoval.