Čo robiť so spáleným alebo presoleným jedlom? Skvelé triky do kuchyne od Mareka Orta!
05.09.2019 - 00:00
Zrazená majonéza, spálené jedlo či správna hrúbka domácich cestovín. Aj v tomto vám pomôže vyznať sa skúsený špecialista z Mojej mamy a gastronóm Marek Ort.
Jeden zo skúsených gastronómov a špecialistov s rokmi praxe Marek Ort vám poradí zopár skvelých trikov, ktoré sa vám rozhodne v kuchyni zídu. Nechajte sa inšpirovať a nezabudnite sledovať Moju mamu každý pracovný deň v podvečer.
- Základom pri varení je dávať veci na rozpálenú panvicu a do rozpálenej rúry. Ak dáte mäso na studenú panvicu, začne sa dusiť, pustí šťavu a bude suché.
- Málo ľudí ochutnáva jedlo. Je dôležité, aby ľudia jedlá ochutnávali, pretože iba tak ich môžu dobre dochutiť.
- Ľudia niekedy zbytočne používajú v kuchyni mrazené veci, oveľa lepšie je používať sezónnu čerstvú zeleninu, prípadne chladené mäso. Ak predsa použijeme mrazené suroviny, tak je správne nechať ich v izbovej teplote najskôr rozmraziť a až potom variť. Ak ich varíme zmrazené, znehodnocujú sa.
Dôležité je mať suroviny nakrájané na rovnaké veľkosti – či už zeleninu alebo mäso. Je to z jednoduchého dôvodu – rovnako nakrájané mäso alebo zelenina sa uvaria za rovnaký čas, no ak máme rôzne veľkosti, niektoré sa rozvaria a iné sú ešte tvrdé.
- Cesto na domáce cestoviny je správne vyvaľkané vtedy, keď cez neho dokážete prečítať noviny.
- Keď presolíte jedlo, pridajte surový zemiak a vyvarte ho v presolenom jedle. Zemiak stiahne soľ do seba.
- Ak sa niečo spáli, zachrániť to nevieme, musíme si urobiť nanovo základ, pretože je tam stále cítiť chuť spáleniny.
- Zachrániť ale vieme zrazenú majonézu. Do zrazenej majonézy pridáte žĺtky a trochu oleja a postupne prilieva zrazenú hmotu. Takto sa to dá napraviť.