Trhaná lokša od babičky
20.08.2015 - 19:00
Recept od Mikušových.
Suroviny:
6 ks stredne veľkých zemiakov - uvarené (normálne uvarené, nie v šupke)
250 g jemne hrudkovitý tvaroh
0,5 litra plnotučného mlieka - čerstvé nie trvanlivé
polovica kocky kravského masla
polohrubá múka podľa potreby
soľ
pochúťková kyslá smotana
pažítka
Postup:
Pripraví sa cesto na lokšu: zemiaky sa popučia a zmiešajú s múkou, na sucho sa na panvici upečú lokše. Keď sú lokše napečené, natrhajú sa na drobno, zmiešajú sa v tanieri s tvarohom. Mlieko sa prevarí, necháme v ňom roztopiť maslo, zalejeme a osolíme zmes a chvíľu necháme postáť. Na vrch dáme smotanu a nasekanú pažítku.