Šafranové rizoto s plátkami marinovanej sviečkovice
Suroviny:
600g ryže (arborio)
200g sviečkovice)
50 ml čerešňového vína
250 ml suchého vína torrontes
1 stredne veľký pór
125 g nastrúhaného anglického syra cheddar
40g maslo
1 PL rastlinného oleja
1 ČL šafranu
1ČL worčestrovej omáčky
1 PL balzamikového octu
1 PL dijonskej horčice
Soľ
čierne mleté korenie
50g rukoly
50g píniových orieškov
Vývar
Postup :
V miske zmiešame čerešňové víno s balzamikom, worčestrovou omáčkou a dijonskou horčicou, soľou a čiernym mletým korením. Do marinády vložíme umytú a osušenú sviečkovicu a necháme 20 minút marinovať alebo koľko nám čas dovolí.
Medzitým si ošúpeme a umyjeme pór, nastrúhame cheddar, v stredne veľkom hrnci rozohrejeme maslo , potom pridáme nakrájaný pór a necháme „zosklovatieť“. Pridáme ryžu, zmiernime oheň a minútu miešame. Následne pridáme šafrán, ešte chvíľu miešame a pridáme víno (torrontes) a opäť miešame, pokým sa víno nevstrebe. Po naberačkách začíname pridávať zeleninový vývar, za stáleho miešania dolievame ďalší vývar až keď sa ten predošlý vstrebe. Takto miešame a pridávame vývar kým ryža nie je „al dente „asi tak 18-20 minút.
Pridáme cheddar a vmiešame ho aby sa rozpustil.
Sviečkovicu si vyberieme z marinády a opečieme na teflónovej panvici na rozohriatom oleji z každej strany minútu, preložíme na plech a dáme do rozohriatej rúry na 220°C na 10 minút.
Na suchej panvici opečieme do zlatohneda píniové oriešky.
Keď je sviečkovica upečená, vytiahneme ju z rúry a prikryjeme alobalom na 5 minút. Potom mäso nakrájame na tenké plátky.