Žemľovka
Ingrediencie:
vianočka s hrozienkami
škorica mletá
vanilkový cukor (2 balenia)
vanilkový lusk (1 ks)
maslo (na vymastenie a na zapečenie)
práškový cukor (100 g)
tvaroh (tučný, makký, NIE hrudkový) - 2 vaničky (2x200g)
mlieko polotučné (500 ml)
jablká (500 g)
mleté vlašské orechy (100 g)
vajíčka (4 ks)
citrón
strúhanka na vysypanie formičiekmatové lístky na zdobenie
Postup:
- mlieko do veľkej misy, do nej 3 žĺtky, vanilkový cukor, dreň z vanilkového lusku
- vymastiť zapekacie misky a vysypať strúhankou
- nakrájať na krajce vianočku a tú mierne namočiť z oboch strán do mlieka (nie dlho, aby nebola premočená!)
- vyskladať prvú vrstvu
- tvaroh vymiešať so žĺtkom a bielko dať k ostatným do misky (neskor vyšľahať sneh)
- nastrúhať jablká na celé plátky k nim pridat lyžičku škorice a orechy
- vrstviť na vianočku: tvaroh, jablka
- urobiť minimálne 2 vrstvy a ukončiť vianočkou
- dať piecť bez snehu, kým mierne nezhnedne vianočka navrchu
- vyšľahať sneh, do neho pridať citrónovú šťavu (až keď bude sneh hustý) a cukor
- na posledných 7-10 minút pečenia pridať sneh a upiecť do zhnednutia snehu
- ozdobiť mätovými lístkami
Pozrite si celý postup prípravy jedla v našom archíve úplne zadarmo. Moja mama varí lepšie ako tvoja prichádza s premiérovými epizódami a receptami vždy od pondelka do piatka o 17:55 na JOJke!