Šošovicová polievka so zemiakmi a klobásou so slaným posúchom
Suroviny:
300 g šošovice (deň vopred namočená)
1 klobásu
3 ks g zemiakov
3 ČL masti
3 ČL hladkej múky
2 ks roztlačeného cesnaku
mletá červená paprika
1 cibuľa
voda
soľ
Posúch:
300g hladkej múky
200g špaldovej múky
300ml vody
Pol droždia
Soľ
Cesnak
Olej
Slanina
Postup na polievku:
Šošovicu umyjeme a dáme do zlata upraženej cibuľky, ktorú poprášime červenou papikou a všetko zalejeme vodou, nezabudneme tam pridať klobásku a zemiaky. Necháme variť na miernom ohni. Samozrejme všetko dobre dosolíme a môžeme dať aj čierne korenie. Na záver zaprášime polievku hladkou múkou a pridáme pred koncom roztlčený cesnak. Ak má niekto rád bielu šošovicovú polievku, tak to robíme bez klobásky, al s hríbami a môžeme dochutiť aj sušenými slivkami a samozrejme sladkou smotanou.
Postup na posúch:
Vypracujeme cesto z múky, vody a droždia, najlepšie je čersvé. Chvíľu necháme odstáť a ak cesto vykysne robíme pampúchy, ktoré pečieme v trúbe pri teplote 200 Stupňov Celzia. Pomastíme masťou a roztlačeným cesnakom a posypeme uškvarenou slaninkou.