Hovädzia sviečkovica s ryžou
Suroviny:
Sviečkovica- hovädzia
Ryža
Soľ
Korenie
Olej
Cibuľa
Petržlenová vňaťka
Kyslé uhorky alebo čerstvé šalátové uhorky
Cesnak
Celé čierne korenie
Chilly papričky- červené alebo pasta z nich
Postup:
Sviečkovicu si odblaníme a patrične umyjeme a vysušíme pred úpravou. Mäso narežeme na plátky, ktoré môžu byť veľmi tenké a vložíme ich na chvíľu do oleja s cesnakom a celým korením.
Bielu ryžu si umyjeme, kým nie je voda číra. Na oleji si speníme celú hlávku cibule ku ktorej pridáme ryžu v pomere 1 šálka ryže 1, 5 šálky vody, varíme až kým voda sa neodparí a je len tesne nad ryžou. Vtedy sporák vypneme, ryžu v hrnci prikryjeme pokrievkou a necháme dojsť.
Na rozohriaty olej si dávame po jednom kuse sviečkovicu a veľmi z prudka ju opečieme. 3 minútky z jednej a 3 minútky z druhej strany.
Servírujeme mäso tak, že ho posypeme petržlenovou vňaťou a s bielou ryžou. K tomu sa hodí uhorkový šalát s kyslou smotanou alebo aj kvasené uhorky či zavárané v období zimy.
Uhorkový šalát robíme, že postrúhame uhorky, kt. sú očistené na uhorkovom strúhadle, vyžmýkame z nich šťavu, osolíme, ocukrujeme/ kryštálovým cukrom/, zalejeme kyslou smotanou, na vrch posypeme csemege maďarskou paprikou, korením a soľou.