Losos s falošným ghee a smotanovou omáčkou na opečených zemiačkoch

Recept od Kovaľovcov

Suroviny:

2 ks citrón
Maslo
olej
4 porcie losos skožou
rozmarín

Omáčka:

maslo
solamyl
250 ml smotana na šľahanie
3 -4 lyzice zelená petržlenová vňať
3 lyžice kyslá smotana
1 ks cibula
soľ
mletý korenie
4ks zemiakov

Postup:

Čerstvý steak z lososa opláchneme, vložíme do menšej nádoby a zalejeme citrónovou šťavou a olejom. V panvici rozpustíme falošné ghee (maslo+trosku oleja). Tuku dáme vyššiu vrstvu, aspoň 1/2 cm (odporúčam použiť nie príliš veľkú panvicu) a trochu ho posolíme (nesolíme rybu). Pripravíme si bylinky. Lososa vyberieme z marinády, osušíme papierovým obrúskom. Opatrne vložíme do rozpáleného tuku kožou dole. Teplotu znížime a necháme piecť 5 minút. Občas prelejeme rybu horúcim olejom zhora a z bokov, rýchlejšie sa celý povrch zatiahne a nevyteká z neho šťava. Zhruba po 4 minútach vložíme do panvice bylinky. Ak ich pridáme hneď na začiatku, zhoria skôr, než rybu otočíme. Po 5 minútach otočíme kožou hore a pečieme 2 minúty. Po vypnutí ohňa necháme ešte 5 minút dôjsť a potom hneď podávame. Povrch ryby po vybratí posypeme čerstvo zomletým korením, ideálne štyroch farieb, a osolíme. Pred podávaním pokvapkáme citrónom. Smotanu rozmiešame so solamylom a prilejeme k cibuľi a zelenej petržlenovej vňati. Miešame a prehrievajú, kým omáčka nezhustne. Podľa chuti prisolíme, okoreníme.
Nakoniec do omáčky vmiešame 3 lyžice kyslej smotany. Porcie lososa so smotanovou omáčkou ozdobíme plátkom citróna a nasekanou petržlenovou vňaťou.Surové zemiaky si nakrajame na tenke platky aoprazime ich na oleji do zlatista.Lososa podávame na opečených zemiakoch preliatych smotanovou omáčkou.

Pozrite si celý postup prípravy jedla v našom archíve úplne zadarmo. Moja mama varí lepšie ako tvoja prichádza s premiérovými epizódami a receptami vždy od pondelka do piatka o 17:55 na JOJke!