rezne z kuracích pŕs 500 gramov (nasekané na kúsky)
biele víno – 2 polievkové lyžice
sójová omáčka – 4 polievkové lyžice
sezamový olej – 2 polievkové lyžice (môžete použiť i obyčajný slnečnicový)
kukuričný škrob – 2 polievkové lyžice rozpustené v 30 ml vody
sušené chilli
hnedý cukor – 1 čajová lyžička (môže byť i biely)
jarná cibuľka – 4 ks (nadrobno nakrájaná)
cesnak – 2 väčšie strúčiky (nadrobno nakrájané)
ďumbier
ryžový alebo vínny ocot – 1 čajová lyžička
arašidy – 100 gramov, lúpané, nesolené
olej na praženie (repkový, slnečnicový)
ryža
Postup:
Príprava marinády – 1 polievková lyžicu vína, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, 1 polievková lyžica oleja a polovica rozpusteného škrobu vo vode. Kuracie kúsky poriadne premiešame s marinádou v miske. Prikryjeme a necháme postáť.
Príprava omáčky kung pao – v malej miske poriadne premiešame 1 polievkovú lyžicu vína, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu oleja, zvyšok rozpusteného kukuričného škrobu, chilli, ocot a cukor.
Nasekáme jarnú cibuľku cca na 1 cm dlhé kúsky. Ďumbier nakrájame na dlhšie prúžky a k tomu nasekáme strúčiky cesnaku.
Vylúpané očistené arašidy opražíme nasucho na panvici, a dávame pozor, aby sa nespálili.
Rozpálime dva hrnčeky oleja v panvici wok (alebo hlšej panvici), pridáme marinované mäso. Smažíme iba do polo-usmažena, vyberieme mäso späť do misy dierkovanou naberačkou a zlejeme prebytočný olej tak, aby v panvici ostali cca 2 lyžice oleja. Na zostávajúci olej dáme pripravenú zmes jarnej cibuľky, zázvoru a cesnaku, pridáme naspäť kuracie kúsky, zalejeme pripravenou zálievkou a ešte cca. 1 - 2 minúty sprudka smažíme do mäkka.
Na úplný koniec pridáme opražené arašidy a premiešame. Podávame s uvarenou ryžou.