Moja mama - recepty 178 - hokkaido polievka

Tekvicová polievka Hokkaido

Recept od Šutárovej a Kozákovej. Naozaj veľmi jednoduchý recept na tekvicovú polievku, poslúži ako návod pre tých, ktorí ju ešte nikdy nevarili.

Pre 4 osoby. Veľmi jednoduché. Čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 10 minút


• 1 stredná tekvica Hokkaidó
• 1 cibuľa
• Olej
• Zázvor približne 3 cm koreň
• Muškátový oriešok
• Soľ
• Smotana na šľahanie 200ml
• Nesolený vývar, prípadne voda 1l
• Tekvicové semienka 100g
• Tekvicový olej
• Pečivo na krutóny (bageta)
• Cesnak 1 strúčik


Tekvicu umyte, opatrne rozkrojte, odstráňte polievkovou lyžicou vnútorné vlásočnice a jadierka. Nakrájajte ju na kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte na jemno. Zázvor očistite a nastrúhajte na jemno. Pečivo nakrájajte na kocky (krutóny).
Do vyššieho kastróla pridajte 1dcl oleja, rozohrejte ho a orestujte na ňom cibuľu. Následne pridajte nastrúhaný zázvor, nakrájanú tekvicu a chvíľu spolu restujte.


Zalejte vývarom tak, aby všetky časti zeleniny boli ponorené, pridajte 3 jemné strúhnutia muškátového oriešku (špička čajovej lyžičky ak máte doma mletý muškátový oriešok v práškovej podobe). Vypeckujte šporák, priveďte k varu, následne znížte teplotu, aby sa polievka varila jemne a takto ju varte 8 – 10 minút.


Medzitým si na panvičke pripravíme krutóny. Rozohrejte 2pl olivového oleja, pridajte roztlačený strúčik cesnaku, prihoďte nakrájané pečivo a opekajte za stáleho miešania 2 – 3 minúty.


Na ďalšej panvičke bez oleja na sucho opražte tekvicové semiačka. S panvicou krúžte, alebo semiačka miešajte, aby neprihoreli. Po 2 – 3 minútach nadobudnú skvelú chuť.
Keď bude tekvica rozvarená, odstavte polievku z ohňa, rozmixujte do hladka ponorným mixérom, prilejte smotanu a dochuťte soľou a korením.


Servírujte s opraženými semiačkami a pár kvapkami tekvicového oleja na vrchu. Krutóny vložte do misky s lyžicou, aby si každý mohol nabrať koľko bude chcieť.


TIP* Ak chcete dosiahnuť dokonalý výsledok, po rozmixovaní polievku preceďte cez jemné sitko. Smotanu pridajte až potom.


TIP* Pokiaľ sa vám polievka bude zdať chuťovo príliš zemitá, môžete na záver za stáleho miešania pridať pár kvapiek limetkovej šťavy, ktorá ju pozdvihne. Určite to však s množstvom nepreháňajte, smotana by sa mohla zraziť.


TOP TIP* Pokiaľ máte čas, môžete si tekvicu pred tým upiecť. Bude sa oveľa jednoduchšie krájať a polievka bude mať výraznejšiu chuť. (30 minút, 180 °C)

Michael Strasser

Michael Strasser

Viac článkov od autora