Moja mama - recepty bryndzove gulky

Bryndzové guľky v paradajkovej omáčke s petržlenovým pestom

Netradičný recept od Rusinu a Sedláka. Spája Slovensko – talianske techniky a suroviny do príjemného ľahkého obeda.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 10 minút + varenie zemiakov

• Uvarené, očistené zemiaky 400g
• Bryndza 400g
• Vajce
• Krupica 100g
• Maslo 100g
• Hrubá múka 100g
• Slanina 100g
• Pažítka 50g
• Soľ
• Korenie
• Cibuľa 1 stredná
• Cesnak 1 strúčik
• Krájané paradajky 500ml
• Cukor alebo med 1čl
• Oregano čerstvé (lístky) 1čl
• Petržlenová vňať 60g
• Olivový olej
• Vlašské orechy 50g
• Tvrdý zrejúci slovenský syr Vršatec 50g

Uvarené a očistené zemiaky nastrúhajte. Pažítku a cibuľu nasekajte na jemno, cesnak na tenké plátky. Listy petržlenovej vňate oberte zo stopiek. Listy oregana nasekajte. Dajte zovrieť vyššie kastról s osolenou vodou. Slaninu nakrájajte na malé kocky a na panvici ju orestujte bez pridania tuku do chrumkava. Syr nastrúhajte.


Z múky, krupice, vajca, nastrúhaných zemiakov, bryndze, pažítky a restovanej slaniny vymiešajte vláčne cesto. Z neho tvarujte rovnomerné guľky veľkosti ping – pongovej loptičky a hádžte ich do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, povarte ich minútu, vyberte sitkom a nechajte odpariť.


V širšom kastróle rozpáľte 1pl olivového oleja a orestujte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte ½ nakrájaného cesnaku, zamiešajte a pridajte paradajky spolu s lyžicou medu. Varte na miernom ohni 2 – 3 minúty, pridajte nasekané oregano a rozmixujte tyčovým mixérom. Dochuťte soľou a korením.


Do stojatého mixéra vložte: listy petržlenovej vňate, nastrúhaný syr Vršatec, orechy, zvyšok cesnaku, trochu soli a čierneho korenia. Zapnite mixér a cícerkom prilievajte olivový olej, pokým dosiahnete zelené pesto konzistencie sirupu.


Do hlbokého taniera vložte bryndzové gule, zalejte paradajkovou omáčkou a polejte dookola lyžicou pesta.


TIP* Stopky z petržlenu môžete vyvariť v paradajkovej omáčke, pridáte jej ďalšiu vrstvu chuti. Pred mixovaním ich vytiahnite a vyhoďte. Vždy keď vám stopky ostanú, zabaľte ich do navlhčenej papierovej utierky a uschovajte v chladničke (vydržia tak aj niekoľko dní). Zídu sa vám pri varení vývarov.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy:

Michael Strasser

Michael Strasser

Viac článkov od autora