Moja mama - recepty - musle svateho Jakuba

Mušle sv. Jakuba, paprikáš z údenej papriky, špenátové knedličky

Recept od Rusinu a Sedláka. Krásny, veľmi jednoduchý recept, plný intenzívnych chutí a štruktúr. Ak máte radi morské plody, určite si ho doma vyskúšajte.

Pre 4 osoby. Veľmi jednoduché. Čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 15 minút


• Mušle sv.Jakuba (hrebenatky) 12 kusov
• Maslo 120g
• Soľ
• Korenie
• Mlieko 150ml
• Chilli červené, čerstvé 1ks (prípadne viac podľa chuti)
• Cibuľa 1 ks väčšia
• Cesnak 2 strúčiky
• Údená paprika 2 čajové lyžičky
• Smotana na šľahanie 180ml
• Hladká múka 120g
• Vajcia 2ks
• Biele pečivo (staršie) 5ks, alebo 2 väčšie bagety
• Špenát čerstvý 100g
• Biele víno 200ml
• Olivový olej
• Kurací vývar 400ml

Pečivo nakrájajte na malinké kocky (1x1cm). Dajte zovrieť vyšší kastról s osolenou vodou. Cibuľu očistite a nasekajte na jemno. Špenát prepláchnite studenou vodou, osušte a nasekajte n jemno. Cesnak očistite a pretlačte. Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné.


Vo veľkej mise zmiešajte kocky pečiva, nasekaný špenát, vajcia, vlažné mlieko a približne 100g múky. Osoľte, okoreňte a vypracujte vláčne cesto. Namočte si ruky v studenej vode a z cesta tvarujte menšie knedlíky. Tie po jednom hádžte do vriacej vody. V priebehu 4 – 5 minút vyplávajú na povrch a sú hotové. Vyberte ich sitkom a položte na mriežku, aby sa odparili.


Do kastróla na omáčku pridajte polovicu masla orestujte cibuľu, pridajte polovicu pretlačeného cesnaku, údenú papriku, dobre zamiešajte a podlejte vývarom. Zľahka osoľte, pridajte väčšiu časť nasekaného chilli a duste na miernom ohni približne 5 minút. Na záver pridajte smotanu, nechajte raz prevrieť a rozmixujte do hladka. Ak chcete dosiahnuť dokonale jemnú štruktúru, preceďte omáčku cez jemné sitko. Dochuťte soľou a korením.


Vo väčšej panvici rozpáľte zvyšok masla, pridajte doň zvyšný cesnak a chilli. Keď bude maslo rozpálené, vložte do panvice mušle. Tie sprudka opečte z oboch strán a následne podlejte vínom. Keď sa alkohol odparí, mušle budú hotové. Nemalo by to trvať viac ako 1,5 minúty.


Do hlbšieho taniera servírujte omáčku, knedlík aj hotové mušle. Ozdobte čerstvou bylinkou. Môžete použiť drobné lístky čerstvého špenátu.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy:

Michael Strasser

Michael Strasser

Viac článkov od autora