Moja moja - recepty - Sumček africký na šaláte z čiernej šošovice beluga a bulguru

Sumček africký na šaláte z čiernej šošovice beluga a bulguru

Recept od Rusinu a Sedláka. Výborná ryba so skvelou prílohou. Ľahší letný obed, skvelá diétna večera. Ak hľadáte niečo z toho, máme ten správny recept!

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 15 minút


• Sumček africký filety 4 x 100g
• Čierna šošovica Beluga namočená 250g
• Sépiový atrament 4g
• Bulgur 100g
• Maslo 80g
• Soľ
• Čierne korenie
• Limetka 1ks
• Koriander čerstvý 20g (za hrsť listov)
• Avokádo 1 stredné
• Baby špenát 80g
• Šalát cviklové listy alebo šťavel 80g
• Cherry paradajky 120g
• Med 1pl
• Dijónska horčica 1čl
• Olivový olej 100ml

Čiernu šošovicu si namočte v nádobe s vodou niekoľko hodín vopred (ideálne na noc). Filety sumčeka očistite, osoľte a nechajte 5 minút na tanieri pri izbovej teplote. Potom z ryby otrite soľ, osušte ju papierovou utierkou po celom obvode a okoreňte. Z medu, horčice a približne 80ml olivového oleja vymiešajte dresing. Avokádo rozkrojte, vylúpnite dužinu a nakrájajte na kocky. Cherry paradajky umyte a poprekrajujte. Baby špenát a cviklové list umyte a osušte.


V jednom kastróle dajte variť šošovicu, pridajte sépiový atrament a osoľte. Varte na miernom ohni cca 5 – 10 minút, podľa toho, ako dlho bola šošovica namočená. Občasne kontrolujte, nesmie sa rozvariť.


V rýchlo varnej kanvici dajte zovrieť cca 1l vody. Bulgur vysypte do nádoby, osoľte a zalejte vriacou vodou tak, aby ho voda prekrývala, aspoň 2cm. Prikryte alobalom. Behom 15 minút bude bez akejkoľvek ďalšej námahy, či pozornosti hotový.


Zeleninu a listy vo veľkej nádobe zamiešajte s dresingom a hotovým bulgurom.


Na panvičke si rozpáľte maslo a vložte doň pripravené filety kožou dolu. Ak máte filety bez kože, aj tak ide do panvice ryba tou časťou, kde koža bola. Je tam viac tuku a ten potrebujeme vypiecť. Panvicu nakloňte a stekajúcim maslom za pomoci polievkovej lyžice oblievajte filety z hora. Táto technika sa nazýva Basting. Takto pečte približne 2 – 3 minúty.


Na plytký tanier servírujte šošovicu, šalát a naň uložte hotovú rybu Tú zľahka pokvapkajte limetkovou šťavou. Celé jedlo na záver kvapnite kvalitným olivovým olejom.


TIP* Bulgur je jednoduchá cestovina vyrobená z predvarenej pšenice. Štruktúrou pripomína ryžu a jeho príprava je mimoriadne jednoduchá. Dá sa pripraviť aj na sladko. Pridajte k nemu vylúpané granátové jablko, natrhanú pomarančovú dužinu, ďatle či jablká a skvelé fitnes raňajky sú na svete.

Michael Strasser

Michael Strasser

Viac článkov od autora