Moja mama - recepty - Maslová makrela cviklový gél Batatová slama

Maslová makrela, cviklový gél, batatová slama

Recept od Rusinu a Sedláka. Chcete prekvapiť priateľku, alebo sa vytiahnuť pred kamarátmi? Ak navaríte podľa tohto receptu, určite zabodujete!

Pre 4 osoby, jednoduché, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút.

• Maslová makrela 600g
• Soľ
• Cviklová šťava 3dcl
• Gelespesa prášok 3g
• Med
• Balsamico 4cl
• Batáty 400g
• Olej
• Baby cuketa 200g
• Čierne korenie
• Cesnak 1 strúčik
• Maslo 100g
• Tymián 1 vetvička
• Chren čerstvý 10g
• Citrónová šťava 1 dcl
• Biele víno 2 dcl

Predhrejte trúbu na 170 stupňov Celzia. Rybu nakrájajte na porcie, osoľte a nechajte 5 minút na tanieri. Soľ z mäsa vytiahne časť tekutiny a filet bude lepšie držať pohromade.

Na panvičke, ktorá môže ísť do trúby rozpáľte lyžicu masla, rybu osušte papierovou utierkou, okoreňte a opražte z oboch strán. Podlejte filety bielym vínom, pridajte k nim vetvičku tymiánu, roztlačený strúčik cesnaku a vložte do trúby. Behom  4 – 6 minút budú hotové.


Cviklovú šťavu spolu s medom a balsamicom postavte na sporák a zredukujte o 1/3. Pridajte gelespesu a vymiešajte na gélovú konzistenciu.


Zapnite fritézu, alebo dajte zohriať v kastróle väčšie množstvo oleja. Batáty očistite a nakrájajte na tenké prúžky (2x2mm). Odporúčam použiť mandolínu, alebo strúhač na julienne, ktorými dosiahnete konzistentné výsledky, čo je dôležité, kvôli rovnomernému upraženiu.
Vložte do oleja, upražte a keď zmenia farbu (cca 2-3 minúty) vytiahnite. Uložte do nádoby vystlanej papierovou utierkou a zľahka osoľte. Myslite na to, že olej je horúci, batáty sa preto budú pražiť aj chvíľu po vytiahnutí.


Cuketu umyte a nakrájajte na rovnako hrubé kolieska (1-2mm). Na panvičke roztopte maslo, vložte krúžky cukety, nastrúhajte na ne chren, pridajte citrónovú šťavu a lyžičku medu. Chvíľu zmes spolu prehrejte.


Na tanier uložte hotovú rybu, na vrch úhľadne poukladajte cuketu, vedľa ryby lyžicou natiahnite cviklový gél a vedľa uložte batátovú slamu.

TIP* Keď chcete docieliť chrumkavý povrch, myslite na to, že mäso, ktoré vkladáte do panvice s rozpáleným tukom musí byť na povrchu čo najsuchšie. Ak je povrch mokrý, voda sa pri kontakte so zdrojom tepla premení na paru a mäso sa miesto praženia dusí.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy:

Michael Strasser

Michael Strasser

Viac článkov od autora