Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút
• Morský vlk filety 600g
• Zemiaky 500g
• Morská soľ
• Maslo 120g
• Korenie
• Pažítka 30g
• Trstinový cukor 1čl
• Bylinky na ozdobu (napríklad: žerucha, trebuľka, kôpor)
• Citrón 1 menší
• Smotana na šľahanie 180ml
• Víno 150ml
• Olej
Zemiaky očistite, nakrájajte na malé kocky a dajte variť do osolenej vody. Filety morského vlka očistite, osoľte, nechajte 5 minút pri izbovej teplote a potom opatrne osušte papierovou utierkou. Z citróna vyžmýkajte šťavu, pažítku nasekajte na jemno.
Medzitým, ako sa varia zemiaky, rozpáľte na väčšej panvici jednu tretinu masla. Osušenú rybu okoreňte a sprudka opečte na masle kožou dolu. Po chvíli filety otočte, pridajte trstinový cukor, citrónovú šťavu a víno. Vyvarte alkohol a vyberte rybu. Výpek dochuťte soľou a korením, prípadne pridajte ešte trochu citrónovej šťavy. Stiahnite z ohňa a za stáleho miešania zjemnite druhou tretinou masla.
Uvarené zemiaky sceďte, rozpučte, pridajte maslo, smotanu a vymiešajte na kašu. Dochuťte soľou, korením a vmiešajte nasekanú pažítku. Pokiaľ chcete dosiahnuť dokonalú, zamatovú konzistenciu, namiesto pučenia zemiaky pretlačte cez jemné sito.
Na plytký tanier servírujte zemiakovú kašu, na ňu položte filety, polejte dookola citrónovou omáčkou a dozdobte bylinkami.
TIP* Do citrónových omáčok môžete pridávať aj nastrúhanú citrónovú kôru. Má výraznú citrónovú arómu a na rozdiel od šťavy, nie je kyslá. V kombinácii s maslom a ostatnými ingredienciami tak získate výraznejšiu citrónovú chuť, bez zvýšenia kyslosti. Citróny pred strúhaním poriadne umyte mydlovou vodou, bývajú ošetrené postrekom.