Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 15 minút
• Filety pražmy kráľovskej 600g
• Soľ
• Korenie
• Cesnak 2 strúčiky
• Maslo 120g
• Petržlenová vňať hladko listá na ozdobu
• Špargľa zelená 250g
• Hruška 200g
• Tekvicové semiačka 50g
• Víno biele 200ml
• Tekvicový olej 2pl
• Slanina 100g
• Maltodextrin 100g
Filet pražmy očistite a narežte na 4 rovnomerné porcie. Osoľte, nechajte 5 minút na tanieri pri izbovej teplote, potom osušte papierovou utierkou a okoreňte. Zo špargle odrežte spodné tvrdé časti, umyte a osušte ju. Hrušky očistite, odkôstkujte a dajte piecť do rúry (180°C) na 12 minút.
Na nepriľnavej panvici dajte na miernom ohni vytopiť tuk zo slaniny. Upražené slaninové čipsy zjedzte, prípadne použite na ozdobu, alebo odložte na iné jedlo. Do mixéra pridajte maltodextrín, zalejte vypečeným tukom zo slaniny a mixujte do hladka na konzistenciu jemného štrku, či prachu.
Na panvici rozohrejte 80g masla a položte do nej rybu, kožou dolu. Sprudka opečte z oboch strán, podlejte vínom a duste pokým sa z vína vyvarí alkohol. Bude to trvať približne 5 minút.
Na zvyšku masla sprudka opečte špargľu, osoľte a okoreňte.
Upečené hrušky preneste do mixéra a rozmixujte na hladké pyré. Ak sa vám zdá príliš husté, pridajte trocha vody. Dochuťte.
Na plytký tanier servírujte hruškové pyré, položte rybu, pridajte restovanú špargľu a slaninový prach. Ozdobte lístkami petržlenu, tekvicovými semiačkami a kvapkami tekvicového oleja.
TIP* Maltodextrín je výživový doplnok pre športovcov, používa sa na zvýšenie energetického príjmu. Jedna sa o oligosacharid, ktorý vzniká spojením piatich molekúl glukózy. Z gastronomického hľadiska je zaujímavý kvôli tomu, že dehydratuje tuky. Preto si môžete spraviť prášok napríklad z arašidového masla. Po dotyku s vlhkom (napríklad prostredím úst) sa okamžite „topí“ do originálnej podoby. Ľahko ho zoženiete v obchodoch s výživovými doplnkami.