Moja mama  - recepty -  Raviola plnená gorgonzolou hruškou špekom a hľuzovkou

Raviola plnená gorgonzolou, hruškou, špekom a hľuzovkou

Recept od Rusinu a Sedláka, ktorý môžeme kľudne nazvať aj oslavou talianskej kuchyne. Modernizovaná raviola plnená tými najlepšími surovinami.

Pre 4 osoby. Jednoduché. Čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 15 minút


• Semolinová múka 200g
• Hladká múka 200g
• Vajcia 4ks (len žĺtka)
• Parmezán 100g
• Soľ
• Korenie
• Maslo 100g
• Olivový olej
• Gorgonzola picante 50g
• Schwarzwaldská šunka vcelku 50g
• Hruška dozretá, strednej veľkosti
• Hľuzovka, alebo hľuzovkové paté 1 čl
• Píniové orechy 30g
• Petržlenová vňať 50g
• Lístky bazalky na zdobenie

Múky spolu zmiešajte, nastrúhajte k nim trocha parmezánu (50g), pridajte vaječné žĺtky a vymieste vláčne cesto. Klasický taliansky spôsob, je vytvoriť z múky kôpku, v jej strede dieru, vyliať do nej žĺtky a vidličkou postupne zapracovávať. Ak máte kuchynský robot na miesenie cesta (hnetač), použite ho. Cesto avšak najrýchlejšie vypracujete v stojacom mixéri. Keď bude hotové, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte 20 minút odležať v chladničke.

Medzitým si na panvičke pripravíme plnku. Schwarzwaldskú šunku nakrájajte na drobno a dajte opekať. Očistite hrušku a nakrájate na malé kocky. Pridajte ju na panvicu a chvíľu spolu restujte. Na záver pridajte nadrobenú gorgonzolu. Miešaním sa začne rozpúšťať, v zmesi by ale mali byť rozpoznateľné jednotlivé štruktúry. Na záver nastrúhajte čerstvú hľuzovku, alebo pridajte hľuzovkové paté a zľahka premiešajte.


Píniové oriešky na sucho opražte na panvičke. Petržlenovú vňať nasekajte na drobno.


Dajte zovrieť kastról osolenej vody. Po vychladení cesta, ho rozvaľkajte pomocou stroja na cestoviny na dlhý pás (hrúbka cca 1mm), nakrájajte na štvorce a dajte variť. Čerstvé cestoviny sa varia oveľa kratšie, ako sušené. Raviolám budú stačiť 3 – 4 minúty. Po uvarení, cestoviny sceďte a pokvapkajte olivovým olejom.


Na tanier servírujte štvorec cestoviny, naň navrstvite plnku a prikryte ďalším štvorcom. Na vrch nastrúhajte čerstvú hľuzovku (alebo pokvapkajte paté), takisto parmezán, posypte petržlenovou vňaťou, píniovými semiačkami a ozdobte bazalkou.


TIP* Pokiaľ nemáte doma stroj na cestoviny, môžete použiť bežný valček. Bude to síce trvať dlhšie, ale dá sa to zvládnuť. Dbajte na rovnomernú hrúbku.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy:

Michael Strasser

Michael Strasser

Viac článkov od autora