Moja mama - recepty

Paradajkovo-pórová krémová polievka s krutónmi

Recept od Okkela a Gabriša na netradičnú krémovú polievku so smotanou.

Pre 4 osoby. Veľmi jednoduché. Čas prípravy: 5 minút, čas varenia: 10 minút


• Prosecco 100ml
• Pór 1 väčší
• Rajčiny 500g
• Smotana na šľahanie 180ml
• Vývar 300ml
• Maslo 40g
• Biely toastový chlieb (4 krajce)
• Muškátový oriešok (strúhaný) štipka
• Bazalka na ozdobu
• Soľ
• Korenie

Z póru odstráňte vrchné zelené časti, rozkrojte ho na polovicu a vložte ho do nádoby so studenou vodou, niekoľko krát rukou premiešajte (takto ho zbavíte hliny, ktorá sa schováva medzi jednotlivými vrstvami). Následne ho osušte a nasekajte na drobno. Paradajky omyte a nakrájajte na malé kocky. Z chleba odstráňte kôrky a nakrájajte ho na kocky 1x1cm.


Vo vyššom kastróle na polovici masla orestujte pór do mäkka. Pridajte nakrájané paradajky, podlejte vývarom a pridajte muškátový oriešok. Priveďte k varu a varte asi 5 minút. Rozmixujte, prilejte smotanu a na krátko znovu prevarte. Stiahnite z ohňa, pridajte 100ml prosecca, zamiešajte a dochuťte soľou a korením.

Na panvičke si zohrejte zvyšok masla a opražte na ňom nakrájaný chlieb do zlatova.


Servírujte do hlbokých tanierov, či polievkových misiek, na vrch sypte krutóny a ozdobte bazalkou.


TIP* Keď používate rajčiny na polievky, či omáčky, je vhodné zbaviť ich šupiek. Dajte zovrieť kastról s mierne osolenou vodou, narežte kožu rajčín dookola, vyrežte stopku a vhoďte ich na 1 minútu do poriadne bublajúcej, vriacej vody. Sceďte ich a ochlaďte v ľadovo studenej vode. Potom ručne odstráňte šupky.


TIP* Túto jednoduchú polievku si môžete ľahko vylepšiť restovanou zeleninou, či na sucho praženými orechmi, ktoré jedlu pridajú ďalšiu štruktúru.


TIP* Bazalku na vrch polievky nemusíte položiť v celku. Naučte sa krájať šifonádu (tenké prúžky). Bylinka sa rozvonia a bude sa dať aj oveľa jednoduchšie jesť.

Celý postup nájdete v epizóde Mojej mamy

Michael Strasser

Michael Strasser

Viac článkov od autora
Zdieľaj na facebooku