Tak táto POLIEVKA je stvorená na sychravé zimné dni: Nahradí aj druhý chod!

Relácia Na chalupe prináša množstvo chutných receptov na sezónne recepty. Jedným z nich je aj táto krémová polievka!

Ak vám po minuloročnej sezóne ostali zdravé suroviny zo záhradky, určite ich môžete využiť v tejto polievke. Ide do nej veľké množstvo zeleniny, lahodný syr, ale aj smotana, takže bude poriadne sýta a nahradí vám rovno aj druhý chod!

Na zeleninovú krémovú polievku potrebujete:

6 PL masla

1 biela cibuľa

1/2 červenej cibule

1/2 šálky stonkového zeleru

1/2 šálky mrkvy

6 strúčikov cesnaku

sušené oregano a šalvia

1 PL hladkej špaldovej múky

6 šálok vývaru

2 šálky karfiolu romanesco

1 šálka sterilizovanej kukurice 

3 väčšie zemiaky

1/2 šálky šľahačkovej smotany

1 šálka strúhaného čedaru

1 PL balzamikového octu

2 ČL mletej papriky

petržlenová vňať

čerstvý tymian 

soľ 

Zdroj: unsplash.com

Začíname postupne krájať všetku zeleninu. Nakrájame mrkvu, červenú cibuľu, stonkový zeler, cesnak, romanesco karfiol. Najskôr si opražíme cibule na veľkom množstve masla. Pridáme mrkvu, zemiak a stonkový zeler. Zeleninu pár minút orestujeme. Pridáme tymian, oregano a šalviu, červenú papriku a nakrájaný cesnak. Urobíme glazúru z jednej lyžice hladkej špaldovej múky. Poriadne premiešame, aby sa zelenina obalila. Chvíľu orestujeme a zalejeme zeleninovým alebo mäsovým vývarom. Chvíľu ju v hrnci necháme prevariť. Pridáme romanesco karfiol. Dolejeme vývar. Pridáme sterilizovanú kukuricu, štipku soli. Nakrájame si čili papričku, ktorú na chvíľu necháme povariť v hrnci. Pridáme sladkú smotanu aj čerstvý tymian. Na záver do polievky nasypeme čedar a balzamikový ocot. Dobrú chuť! 

Sledujte Na chalupe dnes o 16:45 na JOJke! 

Tagy: Na chalupe
Zdieľaj na facebooku