Ostali vám JABLKÁ z minulej úrody? Nastrúhajte ich do najchutnejšieho PERNÍKA!

Ak patríte k priaznivcom jablkových koláčov, tento na perník z nich vám nemôže za žiadnu cenu uniknúť!

Zásoby jabĺk z minulej úrody možno ešte stále skladujete. Je čas ich trošku pretriediť a tie lepšie kusy využiť do chutného receptu, ak už sa nedajú skonzumovať. Ak máte aj také, ktoré už poznačil zub času, no stále sa dajú jesť, orežte horšie časti, jablká ošúpte a nastrúhajte ich. Na jablkový perník budete potrebovať štyri väčšie kusy tohto chutného ovocia! 

Ingrediencie na jablkový perník:

4 veľké jablká (cca 700 g)

2.5 hrnčeka polohrubej múky (hrnček - 200 ml) 

1 hrnček kryštálového cukru (alebo trstinového, prípadne môžete dať menej cukru a dochutiť perník medom)

1 hrnček mlieka

pol hrnčeka olej 

2 vajcia

2 lyžičky škorice a 2 lyžičky kakaa

1 vanilkový cukor 

1 lyžička sódy bikarbóny

1 prášok do pečiva

podľa chuti na potretie: džem, čokoláda  

Zdroj: unsplash.com

​Postup je úplne jednoduchý. Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. Ošúpte a nastrúhajte jablká. V miske zvlášť vymiešajte všetky suché suroviny. Do sypkej zmesi pridajte mlieko, olej, vajcia. Na záver pôjdu nastrúhané jablká. Plech vysteľte papierom na pečenie alebo vymastite tukom a zasypte múkou. Voľba formy je na vás - ak zvolíte menšiu, pečte dlhšie. Ideálny je obdĺžnikový plech. Pečte približne 30 minút, podľa rúry. Po dopečení potrite džemom - ideálne kyslým (napr. ríbezľovým). Miesto džemu môžete poliať vrch koláča roztopenou čokoládou. 

Sledujte reláciu Na chalupe každú nedeľu o 16:45 na JOJke a Bez servítky pracovné dni o 17:50 s ďalšími chutnými receptami! 

Zdieľaj na facebooku