Aká bryndza chutí lepšie než májová? Vyskúšajte ju v netradičnom recepte z Na chalupe!
Tradičnými haluškami s chutnou bryndzou pohrdne len málokto, v našich končinách sa vyskytuje nejeden lahodný recept z bryndze. Šmirkas, ktorý sa považuje za tradičnú slovenskú nátierku určite pripravujete aj vy doma, ak sa vám už tento recept doma zunoval, skúste ten z relácie Na chalupe, ktorý v jednej z minulých epizód pripravovala Katka Jesenská. Tá spojila bryndzu so zdravou cuketou. Môže sa vám zdať, že ide o nespojiteľné, opak vás milo prekvapí!
Suroviny:
125 g májovej bryndze
1 mladá cuketa
cibuľa
cesnak
olivový olej
30 g masla
kurkuma
čierne korenie
soľ
čerstvé bylinky
Postup:
Nastrúhame mladú cuketu aj s kožou. Nadrobno nakrájame cibuľu, na ktorej budeme dusiť cuketu. Nakrájame si aj cesnak, ktorý pridáme k cibuli a dusíme na olivovom oleji. Do zmesi pridáme soľ a kurkumu. Následne pridáme nastrúhanú cuketu, ktorú osolíme, aby pustila šťavu. Dusíme, kým nezmizne voda. Cuketu necháme vychladnúť, potom ju dáme do misky. Primiešame maslo a bryndzu. Premiešame. Doplníme čierne korenie. So soľou opatrne, bryndza je sama o sebe dosť slaná. Nakrájame si čerstvé bylinky. Skvele sa hodí pažítka aj petržlen. Podávame s kváskovým chlebíkom. Dobrú chuť!