Naši predkovia toto jedlo poznali ako svadobné: Viete, o aký recept z krúp ide?
Chute našich predkov patria medzi čoraz vyhľadávanejšie. Nie len tradiční kuchári, ale čoraz viac aj moderní navracajú tieto recepty do svojej kuchyne. "Stoštyridsať rokov dozadu to bolo považované za svadobné jedlo," prezradila v jednej z minulých epizód Otka zo Strečna. Povedala to o recepte z krúp, ktoré patria medzi tradičnú surovinu našich materí. Dajú sa využiť na mnoho spôsobov a sú veľmi zdravé. Tentokrát sme si v relácii Na chalupe pripravili jačmennú babu. Otka ju robí podľa seba a vy si jej recept môžete zapísať a vyskúšať aj vo vašej kuchyni!
Budete potrebovať:
1 kg krúp
500 g údeného vareného kolena
500 g bravčového mletého pleca
4 vajcia
5 strukov cesnaku
1 stredne veľká cibuľa
4 veľké zemiaky
1 PL masti
rasca
majorán
čierne korenie a soľ
Postup:
Uvaríme si zemiaky, ktoré nakrájame nadrobno alebo postrúhame. Dávame dvakrát toľko vody ako zemiakov. Zemiaky musíme poriadne popučiť. Krúpy predvaríme, ešte ich budeme dorábať v trúbe, takže ich nerozvárame. Čím viac mäsa dáme, tým lepšie. Pridáme ku krúpom údené koleno, ďalej soľ a koreniny, - jedlo ich znesie veľa. Zmiešame krúpovú zmes so zemiakmi. Pridáme vajíčka. Všetko spolu zmiešame. Zmes vylejeme na vymastený plech rovnomerne a pečieme dozlata.