Dokonalý recept na sychravé zimné večery: Lahodná polievka nahradí prvý aj druhý chod!
Ak vám po minuloročnej sezóne ostali zdravé suroviny zo záhradky, určite ich môžete využiť v tejto polievke. Ide do nej veľké množstvo zeleniny, lahodný syr, ale aj smotana, takže bude poriadne sýta a nahradí vám rovno aj druhý chod!
Na zeleninovú krémovú polievku potrebujete:
6 PL masla
1 biela cibuľa
1/2 červenej cibule
1/2 šálky stonkového zeleru
1/2 šálky mrkvy
6 strúčikov cesnaku
sušené oregano a šalvia
1 PL hladkej špaldovej múky
6 šálok vývaru
2 šálky karfiolu romanesco
1 šálka sterilizovanej kukurice
3 väčšie zemiaky
1/2 šálky šľahačkovej smotany
1 šálka strúhaného čedaru
1 PL balzamikového octu
2 ČL mletej papriky
petržlenová vňať
čerstvý tymian
soľ
Začíname postupne krájať všetku zeleninu. Nakrájame mrkvu, červenú cibuľu, stonkový zeler, cesnak, romanesco karfiol. Najskôr si opražíme cibule na veľkom množstve masla. Pridáme mrkvu, zemiak a stonkový zeler. Zeleninu pár minút orestujeme. Pridáme tymian, oregano a šalviu, červenú papriku a nakrájaný cesnak. Urobíme glazúru z jednej lyžice hladkej špaldovej múky. Poriadne premiešame, aby sa zelenina obalila. Chvíľu orestujeme a zalejeme zeleninovým alebo mäsovým vývarom. Chvíľu ju v hrnci necháme prevariť. Pridáme romanesco karfiol. Dolejeme vývar. Pridáme sterilizovanú kukuricu, štipku soli. Nakrájame si čili papričku, ktorú na chvíľu necháme povariť v hrnci. Pridáme sladkú smotanu aj čerstvý tymian. Na záver do polievky nasypeme čedar a balzamikový ocot.