Závin bez kysnutia? TAKTO rýchlejšie si ho môžete pripraviť v celozrnnom aj špaldovom variante!
Relácia Na chalupe ponúka divákom nielen tipy okolo chalupy a jej zveľaďovania, ale aj lahodné recepty na varenie a sladké a slané pečenie. Tentokrát si s nami môžete pripraviť chutný závin, ktorý svoje miesto nájde v každej domácnosti. Obzvlášť, ak je zdravší a dá sa rýchlejšie pripraviť.
Suroviny na cesto:
1.5 kg celozrnnej a špaldovej múky
500 ml mlieka
200 g kryštálového cukru
1 lyžička soli
2 vajcia
300 ml oleja
prášok do pečiva
mak
Maková plnka:
300 g mletého maku
150 g práškového cukru
150 - 200 ml horúceho mlieka
postrúhané jablko
1 lyžičky mletej škorice
1 lyžica rumu
Orechová plnka:
300 g mletých orechov
150 ml horúceho mlieka
3 lyžice cukru
1 vanilkový cukor
3 lyžice marhuľového džemu
Tvarohová plnka:
750 g tvarohu
3 vajcia
2 lyžice práškového cukru
3 lyžice detskej krupice
Postup:
Zohrejeme si mlieko, kde roztrúsime droždie. Mlieko nemôže byť vrelé, pretože zabije kvasinky v droždí. Medzitým dáme do misky (alebo robota) všetky múky s makom, do múky pridáme prášok do pečiva. Do mlieka nasypeme cukor a následne pridáme jeden a pol kocky droždia, pridáme trocha múky. Vymiesime si cesto, kvások pracuje len počas prípravy cesta. Na cesto potrebujeme múky, mlieko, dve vajcia, olej, trošku soli a môžeme miesiť. Miesime, kým nevnikne hladká hmota, ktorá sa bude odliepať od nádoby, môžeme doplniť mlieko. Pridáme do nej kvások.
Na orechovú plnku zmiešame orechy, teplé mlieko a džem. Pri maku miešame zase slivkový lekvár s makom (jedna k jednej), ale doplníme aj o marhuľový lekvár. Tvaroh spojíme s krupicou podľa potreby, na pol kila tvarohu dáme dve vajíčka, pridáme cukor a vďaka krupici bude tvaroh držať pokope a neroztečie sa. Celý recept a postup aj s prípravou cesta bez kysnutia a robota si môžete pozrieť vo videu!