Polievka nielen pre tých, ktorí sa postia: Lahodnú chuť získate len z pár dostupných surovín!
Pôstne obdobie držia veriaci od Popolcovej stredy až do Veľkej noci. Je to dlhé obdobie, ktoré si vyžaduje častokrát vzdanie sa obľúbených pokrmov. Vďaka tejto polievke vám však ukážeme, že aj pôst môže byť plný chutí!
Potrebujeme:
500 g zemiakov
300 g kvasenej kyslej kapusty (môžete ju zmiešať s cviklou, aby bola farebná)
100 g masla
100 g hladkej múky
3 lyžice hrubej múky
1 vajce
cesnak
soľ
čierne korenie
cukor
podľa chuti - sušené hríby
Prvým krokom bude oškrabanie zemiakov. Pripravíme si mrveničku - tri lyžice hrubej múky, jedno vajíčka a trochu soli. Nakrájame zemiaky a dáme variť. Keď budú už skoro uvarené, dáme ostatné suroviny do hrnca. Pridáme kapustu. Pripravíme si maslovú záprašku - rozpustíme 100 gramov masla a pridáme dve lyžice hladkej múky. Necháme ju pražiť, kým nezíska hnedú farbu, potom pridáme ku kapuste a zemiakom. Ďalej dáme do hrnca očistený cesnak, hodia sa aj sušené hríby. Necháme povariť a pridáme mrveničku. Ochutíme soľou aj cukrom podľa chuti. Celý postup z epizódy Na chalupe nájdete vo videu vyššie.