Ako ozvláštniť a urobiť zdravším tradičný perník? Stačí doňho pridať TÚTO obľúbenú zeleninu!
Relácia Na chalupe ponúka divákom nielen tipy okolo chalupy a jej zveľaďovania, ale aj lahodné recepty na varenie a sladké a slané pečenie. Tentokrát si s nami môžete pripraviť chutný perník, ktorý svoje miesto nájde v každej domácnosti. Obzvlášť, ak je v zdravšej variante, než možno poznáte z vášho receptára. Ak do perníka pridávate jablko, možno ste netušili, že miesto neho sa tam skvele hodí aj mrkva!
Potrebujeme:
2 hrnčeky špaldovej polohrubej múky
1 hrnček trstinového cukru
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 väčšie mrkvy
2 vajíčka
1 ČL perníkového korenia
prášok do pečiva
1 PL kakaa
slivkový lekvár
Postup:
Očístíme a nastrúhame si mrkvu najemno. Z nej šupky nevyhadzujte, môžete ich využiť napríklad do polievky. Do misy dáme preosiatu špaldovú múku, trstinový cukor, prášok do pečiva, perníkové korenie, kakao. Premiešame a postupne budeme pridávať olej, vajcia, mlieko - nie všetko, mrkvu. Mlieko dolievame podľa potreby, lebo mrkva pustí šťavu. Poriadne všetko premiešame - stačí ručne - dáme rovnomerne na plech a dáme piecť na približne 180 stupňov Celzia. Po upečení potrieme slivkovým lekvárom.