Počuli ste už o oravskom vrkoči? Výživný recept, ktorý je plný chalupárskych ingrediencií!
Opäť vám vďaka relácii Na chalupe sprostredkujeme jeden výborný recept. Ten bude tradičný a plný chutí. S reláciou sa Katarína Jesenská v jednej z minulých epizód vybrala na Oravu, ktorá je plná chutí a inak tomu nebude ani v tomto recepte!
Potrebujeme:
1 kg bravčovej krkovičky
3 biele cibule
3 strúčiky cesnaku
400 g oravskej slaniny
400 g hnedých šampiňónov
200 g pasírovaných paradajok
100 ml oleja alebo domácej masti
100 ml piva
300 ml vody na podlievanie
soľ, čierne korenie
mletá červená sladká paprika
mletá rasca
Mäso očistíme a budeme krájať pláty. Rezance mäsa spojíme špáradlami a budeme ich pliesť ako vrkoč (viď video s celým postupom). Mäsové vrkoče posolíme, okoreníme z oboch strán (môžeme si vopred naložiť pác). Vytvoríme si omáčku - hríbovú. Nakrájame šampiňóny, cibuľu, slaninku. Slaninu s cibuľou spolu orestujeme na domácej masti alebo oleji, až neskôr pridáme hríby (tie vyberáme sezónne). Očistíme si cesnak, ktorý pridáme k cibuli a slanine. Mäsko potrieme olejom a dáme na oheň. Ochutíme paprikou, podlejeme vodou, zasypeme trochou čierneho korenia a rasce. Minútku necháme povrieť. Teraz pridáme hríby, zasolíme. Podlejeme 1 dc vody a necháme chvíľu dusiť. Paradajkový pretlak nalejeme k zeleninovo-slaninovej zmesi. Na záver krkovičku polievame pivom.