Obľúbené sýte jedlo trochu inak: Chalupársku živánsku urobíte aj v panelákovej kuchyni!
Kým v lete nám počas horúčav stačí na zasýtenie ľahký šalát, dusená ryba či ovocie, v zimnom období si všetci akosi radšej zapapáme. Či si konzumovanie výživnejších jedál ospravedlňujeme prípravou tráviacej sústavy na Vianoce alebo „enormným“ výdajom energie v nehostinnom počasí, isté je, že pokiaľ nie ste vegetarián, pokrmy obsahujú oveľa viac mäsa ako inokedy. Prečo si teda nepripraviť obľúbenú a voňavú živánsku, akurát na chalupársky spôsob. Síce sme tento pokrm v rámci relácie Na chalupe pripravovali v pahrebe, uvaríte si ho aj v panelákovej kuchyni. Dôležité sú totiž suroviny.
Chalupárska živánska
Plátky bravčovej krkovičky
Údená slanina
Klobása
Surové zemiaky
Čerstvá paprika
Horčica
Mleté čierne korenie
Cibuľa
Drvená rasca
Soľ
Vetvičky rozmarínu
Čili papričky
Údená červená paprika
Krkovičku si nakrájajte na približne centimetrové plátky a potrite ich horčicou. Slaninu, zemiaky, cibuľu a klobásu nakrájajte taktiež na plátky. Pripravte si alobal, ktorý bude tvoriť akoby zapekaciu nádobu. Postupne naň poukladajte slaninu, zemiaky, mäso, klobásu a cibuľu. Na vrch ešte položte nakrájanú papriku a vetvičky rozmarínu. Práve tie dodajú jedlu špecifickú arómu a chuť. Dochuťte soľou, korením, rascou, čili papričkami a údenou červenou paprikou. Alobal dôkladne poskladajte tak, aby vám z neho nevytiekla šťava. V prípade potreby balíček zabaľte do ďalšej vrstvy alobalu. Ak živánsku pripravujete v exteriéri, položte balíčky do pahreby a nechajte ich tam zhruba 40 minút s jedným otočením. Ak si toto jedlo chcete urobiť doma, pečte v rúre asi 50 minút. Dobrú chuť!
Vyhrajte s reláciou Na chalupe ročné predplatné časopisu Urob si sám! Stačí ak správne odpoviete na otázku: Odkiaľ si Fedor Flašík priniesol vyrezávanú sochu Jánošíka? Odpovede posielajte na mailovú adresu [email protected] s heslom Na chalupe. K odpovedi pripíšte aj svoje kontaktné údaje.
Šťastným výhercom minulotýždňovej súťaže o predplatné sa stáva Erika G. z Liptovského Mikuláša. Srdečne blahoželáme! Víťazov budeme kontaktovať prostredníctvom mailu.
Víťaza uverejníme presne o týždeň!